De inloopfunctie en de dagbesteding in de ggz dreigen te verdwijnen. Dat blijkt uit de eerste monitor voortgang Wmo 2015 van GGZ Nederland en RIBW Alliantie. Volgens de brancheorganisaties is de eerste fase van de transitie desondanks goed verlopen.
De monitor is in januari en februari 2015 onder de leden (zorgaanbieders) van GGZ Nederland en RIBW Alliantie uitgezet om de effecten van de transitie in de ggz te volgen. Er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn over de budgetten en over de tarieven. Er zijn in de contracten met gemeenten ook ’forse tariefs- en volumekortingen in de ggz-zorg afgedwongen’, aldus de brancheorganisaties in een brief aan het ministerie van VWS.
Wmo
Per 1 januari valt een deel van de langdurige ggz onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Dat is wettelijk geregeld in de Wmo 2015. Gemeenten financieren op ggz-gebied voor hun inwoners beschermd wonen, maar ook algemene voorzieningen zoals dagbesteding en inloop-ggz, een laagdrempelige voorziening waar mensen met een psychiatrische achtergrond zonder een indicatie terecht kunnen. Gemeenten financieren ook individuele ggz-begeleiding.
Dagbesteding
Het is verontrustend dat nog niet in alle regio’s de toegang tot de langdurige ggz goed is geregeld, schrijven de brancheorganisaties: ’De inloopfunctie en de dagbesteding dreigen in 2016 zelfs te verdwijnen. Een zinvolle dagbesteding is volgens GGZ Nederland echter cruciaal om de afbouw van het aantal bedden te realiseren, zoals het plan is. Er bestaat een groot risico van verwaarlozing, terugval, meer crisisopnames en veiligheidsproblemen als niet kan worden voldaan aan de zorgbehoefte van deze kwetsbare groep.’
In de behandeling van mensen met psychische aandoeningen ligt de nadruk te veel op medicatie, blijkt uit onderzoek van het Landelijk Platform GGz. Terwijl de focus gericht zou moeten zijn op herstel, gezondheid en activering.
Continuïteit van zorg
Toch vinden GGZ Nederland en RIBW Alliantie dat er voor de transitie al veel werk in het veld is verzet. Dat heeft ook gezorgd voor afspraken over de continuïteit van zorg en ondersteuning van ggz-patiënten. ’Ook hebben gemeenten zich bereid getoond om noodoplossingen te bedenken, zoals bevoorschotting van instellingen om zorg te verlenen.’
Kwaliteit
De aanbieders van ggz-zorg geven verder aan dat ze te veel extra administratieve lasten en financiële risico’s hebben. Omdat gemeenten met verschillende eisen komen op het gebied van de kwaliteit van zorg, registratie, declaratie en verantwoording. Dat geeft een hoop bureaucratie en komt de zorg niet ten goede, aldus de brancheorganisatie.
Bron: Zorg & Welzijn (http://www.zorgwelzijn.nl/Wmo/Nieuws/2015/3/Dagbesteding-ggz-dreigt-te-verdwijnen-1728201W/)