Mensen met psychische aandoeningen – van schizofrenie en depressie tot angst en bipolaire stoornis – hebben een zeker 2 maal zo hoge kans op voortijdige sterfte dan gezonde mensen. In mediane levensverwachting scheelt dat ongeveer 10 jaar. Dit blijkt uit een meta-analyse van onderzoekers van Emory University in Atlanta onder leiding van Elizabeth Reisinger Walker (JAMA Psychiatry. 2015; epub 11 februari).
Zij identificeerden in totaal 203 studies, uit 29 landen in 6 continenten, waarin het verband tussen psychische stoornissen en mortaliteit werd onderzocht. De resultaten zijn vergelijkbaar met eerdere, kleinere studies; nieuw is dat de onderzoekers ook een schatting maken van het aandeel in totale sterfte toe te schrijven aan psychische aandoeningen: wat volgens hen uitkomt op 14,3% oftewel jaarlijks 8 miljoen sterfgevallen wereldwijd.
Het relatieve risico (RR) voor sterfte door alle oorzaken onder patiënten met psychische aandoeningen was 2,22 (95%-BI: 2,12-2,33). Met name bij psychose, stemmingsstoornissen en angst was het risico verhoogd. Door natuurlijke oorzaken overleed 67% van de patiënten (RR: 1,8), door onnatuurlijke oorzaken 18% (RR: 7,2), de rest door andere of onduidelijke oorzaken.
‘Mensen met psychische aandoeningen ondervinden een hoge mortaliteitslast,’ aldus de onderzoekers, ‘zowel op individueel niveau als op populatieniveau. Vermindering van deze last vergt aandacht voor minder prevalente maar ernstige diagnoses en de vaker voorkomende stoornissen.’ Met name het hoge aantal sterfgevallen door onnatuurlijke doodsoorzaken vereist meer inspanningen, menen zij.
Bron: NTvG / Hans van Maanen (https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/acht-miljoen-doden-door-psychische-aandoeningen)