Snellere herkenning kindermishandeling door training artsen

Een speciale training leert forensisch artsen om signalen van kindermishandeling nog sneller en beter te herkennen. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaf vanochtend in het Brabantse Riel het officiële startschot. De trainingen worden verzorgd door het Nederlands Forensisch Instituut en betaald door het ministerie.

 

Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 100.000 kinderen te maken met kindermishandeling. Het Ministerie van VenJ en het Ministerie van VWS hebben daarom 2,5 jaar geleden de Taskforce kindermishandeling ingesteld. Het beter benutten van forensisch medische expertise is een van de aandachtspunten van de Taskforce.

 

In het totaal 50 forensisch artsen uit heel Nederland gaan de training, die drie dagen duurt, volgen. Behalve het vergroten van de kennis en kunde over fysieke kindermishandeling en seksueel misbruik, wordt betere regionale samenwerking gestimuleerd. Juist door artsen uit het hele land te trainen moet het voor andere zorgverleners makkelijker worden om deze expertise te bereiken.

 

Dijkhoff: “Kinderen hebben er recht op om op te groeien in een veilige omgeving. Daarom is het belangrijk dat de artsen zowel fysieke als mentale signalen van kindermishandeling herkennen. Vroegtijdige herkenning stelt ons in staat in te grijpen: het kind veilig stellen en de dader stevig aanpakken.”

 

Bron: Rijksoverheid (http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/04/08/snellere-herkenning-kindermishandeling-door-training-artsen.html)