De Federatie Opvang slaat alarm over de gevolgen van het invoeren van een nieuw systeem van toeslagen voor alleenstaande ouders in de opvang. Tot 2015 ontvingen alleenstaande ouders extra bijstand. Per 2015 krijgen alleenstaande ouders minder bijstand en moeten voor de kinderen een toeslag bij de Belastingdienst aanvragen. Dat kan pas nadat zij een aanvraag tot echtscheiding hebben ingediend. Daardoor moeten moeders maanden wachten op geld om de kosten van hun kinderen te kunnen betalen. De FO heeft daarom een brief aan de Tweede Kamer geschreven voor het Algemeen Overleg op 12 maart 2015.
Ook vraagt de Federatie Opvang aandacht voor de gevolgen van de kostendelersnorm in de bijstand. Deze norm heeft tot gevolg dat families weigeren om meerderjarige kinderen of familieleden bij hen op te vangen of te laten wonen. Een schrijnend voorbeeld is dit geval:
“Volwassen kinderen willen vader niet in huis nemen, wegens kostendelersnorm
Het betreft een volwassen man uit 1952 die vroeger twee bedrijven had. Door een faillissement is hij zijn huis kwijt geraakt en is hij uiteindelijk ook gescheiden van zijn ex-vrouw. Zijn volwassen kinderen woonden al zelfstandig. Hij heeft na zijn faillissement een tijdelijke WAO uitkering kunnen ontvangen en daarmee een plankwoning (woning die gesloopt wordt en daaraan vooraf gaand tijdelijk wordt verhuurd) kunnen huren. Toen die plankwoning ophield, heeft hij aangeklopt bij zijn dochter en schoonzoon. Omdat zij een uitkering ontvingen, wilden zij hem wel een slaapplaats bieden, maar geen inschrijfadres omdat zij anders gekort zouden worden op hun uitkering. Zonder inschrijfadres bij de gemeente bestaat de man administratief niet in Nederland en kan zich niet verzekeren etc, hij is feitelijk zonder vaste woon- en verblijfplaats (dakloos).”
Ook de stichting Zwerfjongeren Nederland schreef een brief aan de Tweede Kamer over armoede en schulden van dakloze jongeren. Vooral de wanbetalersregeling voor de zorgpremie leidt tot onoplosbare schulden. De vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid debatteert donderdag 12 maart 2015, 14.00-17.00u, met staatssecretaris Klijnsma over Armoedebeleid en Schulden.
Bron: Federatie Opvang (http://www.opvang.nl/site/item/geen-kindbudget-voor-kinderen-in-opvanghuizen)