'Jongens en meisjes uiten autisme verschillend'

Autistische meisjes uiten hun aandoening volgens een nieuwe studie anders dan jongens. Zo vertonen ze minder tics. Dat meldt de nieuwssite Nu.nl op basis van onderzoek op de Stanford-University, gepubliceerd onderzoek in Molecular Autism.

De studie richtte zich specifiek op verschillen in gedrag tussen de seksen. Er werden 128 autistische meisjes onderzocht, en 614 jongens. Er werd steeds een vergelijking gemaakt tussen meisjes en jongens met dezelfde leeftijd en IQ-score.

Flapperen

Ten opzichte van jongens bleken meisjes minder sterk repetitief gedrag te vertonen, zoals het typerende ’flapperen’ met de handen. Ook zijn autistische meisjes minder eenzijdig geïnteresseerd: hun neiging om zich op één activiteit te storten is kleiner. Het sociale gedrag en de communicatieve vaardigheden van autistische jongens en meisjes kwamen wel overeen.

De verschillen tussen de seksen kunnen verklaard worden door verschil in hersenstructuur. Bij meisjes werkt het motorische gedeelte van het brein bijvoorbeeld anders, wat de relatief lage repetitieve gedrag verklaart.

Onderdiagnose

Van alle autistische kinderen is slechts één op de vijf een meisje. Veel autisme-onderzoek wordt uitgevoerd met jongens als uitgangspunt.

De wetenschappers van Stanford University die het onderzoek uitvoerden vrezen dat meisjes onder-gediagnosticeerd zijn, omdat de symptomen vaak niet herkend worden. Zij hopen dat hun ontdekkingen zorgen voor meer bewustwording zodat autisme bij meisjes vaker en eerder kan worden vastgesteld.

Bron: Nu.nl (http://www.nu.nl/gezondheid/4119360/jongens-en-meisjes-uiten-autisme-verschillend.html)