Nieuwe bezuinigingsronde bij GGZ Centraal kost 170 voltijdbanen

GGZ Centraal staat aan de vooravond van een nieuwe forse bezuinigingsronde. Onder de naam ’Operatie Koersvast’ dreigen 170 voltijdbanen te verdwijnen. Er staan banen op de tocht van personeel in de zorg, het management en ondersteunende functies.

Er is grote onrust ontstaan op de werkvloer van de verschillende behandellocaties van GGZ Centraal, waaronder Zon en Schild in Amersfoort. De koepel voor geestelijke gezondheidszorg heeft psychiatrische klinieken en woonvormen in achttien plaatsen in Utrecht, Flevoland en Gelderland. Dat meldde het AD afgelopen maandag 24 januari.

Via een interne mededeling is het personeel anderhalve week geleden geïnformeerd over de ’ingrijpende maatregelen’ die genomen moeten worden. ’We verwachten een grote inkrimping van ons personeel, in aantallen 170 fte’, aldus het bericht onder de titel ’Operatie Koersvast’.

Gespannen
Op de locaties is de sfeer inmiddels erg gespannen, melden medewerkers volgens het AD. ,,Veel mensen vrezen voor hun baan. Het management weet alles al, maar houdt de informatie geheim. Transparantie zou wenselijk zijn,’’ omschrijft een personeelslid, die onder de gegeven omstandigheden alleen anoniem wil reageren.

GGZ Centraal wil niet reageren op de ontslaggolf. Volgens een woordvoerder zijn de begrotingsbesprekingen in volle gang. ,,We moeten bedden afbouwen, maar of en hoeveel mensen eruit moeten, daarover kunnen we niks zeggen.’’

Vanwege het gebrek aan duidelijkheid wordt er door personeel druk gespeculeerd waar de klappen gaan vallen. Er zouden hele afdelingen moeten sluiten. Zowel hoger opgeleid personeel als ziekenverzorgenden op mbo-niveau heeft geen zekerheid.

Op 9 en 11 februari worden medewerkers bijgepraat in speciaal belegde sessies. Dat betekent nog drie weken van onzekerheid. Met de vakbonden is inmiddels volgens de interne mededeling ’constructief overleg’ gevoerd over het sociaal plan.

Reden voor grootschalige krimp bij GGZ Centraal zijn de landelijke bezuinigingen op de specialistische geestelijke gezondheidszorg. De taakstelling van gemeenten - sinds 1 januari vorig jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo - is mensen zo lang mogelijk thuis of ambulant te laten helpen. Vooral de kinder- en jeugdpsychiatrie krimpt harder dan verwacht.

Verlies
Voor GGZ Centraal spreken de gevolgen boekdelen. In 2016 zal voor 16 miljoen euro minder zorg worden geleverd aan verzekeraars en gemeenten, dan het jaar daarvoor. Een keihard verlies aan inkomsten. Dit wordt onder meer gecompenseerd door het inkrimpen van het aantal bedden, ontslag van personeel en kortere opnames van patiënten.

Operatie Koersvast is de tweede grote bezuinigingsronde van GGZ Centraal. In 2014 verdwenen 57 arbeidsplaatsen.

GGZ Centraal biedt jaarlijks aan ongeveer 40.000 mensen geestelijke gezondheidszorg. In de regio Eemland is de organisatie betrokken bij de zorg in Soest, Amersfoort, Barneveld en Nijkerk. Ook in Veenendaal is GGZ Centraal actief.

Bron: AD / Iris van den Boom