Instelling voor geestelijke jeugdgezondheidszorg (jeugd-ggz) de Verborgen Kracht gaat zijn werkgebied verleggen naar buiten de gemeentegrenzen. Reden daarvoor is het gemeentelijk beleid. Dat meldt De Stentor.
Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg; de aanwas van nieuwe cliënten uit Deventer is bij de Verborgen Kracht sindsdien vrijwel opgedroogd. Dat is een trendbreuk met eerdere jaren, en bovendien komen er uit andere gemeenten juist méér nieuwe cliënten. De jeugd-ggz-aanbieder heeft de indruk in Deventer te worden gepasseerd.
Dat zou komen door hoe de toegang tot de zorg in de Deventer is geregeld. Gespecialiseerde gezinscoaches spelen in Deventer een belangrijke rol bij de vraag welk type zorg iemand krijgt en welke aanbieder die zorg mag leveren. Het merendeel van die gezinscoaches is in loondienst van de grote zorgaanbieders.
Andere gemeenten
Doordat cliënten uit andere gemeenten de Verborgen Kracht wél weten te vinden, gaat de instelling zijn werkveld langzaam verplaatsen. Als de Deventer cliëntenaanwas langdurend uitblijft, dreigt vertrek uit Deventer. ”Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde”, zegt Speelziek, die geen onrust wil onder ouders van huidige cliënten.
Onderzoek
Jannie Lamberts, onafhankelijk aanspreekpunt voor de zorg in de gemeente Deventer, wil niet eenzijdig de conclusie trekken dat de Deventer gezinscoaches sturend optreden: ”Dat weet ik niet, dus dat kan ik zo niet zeggen.” De afname bij de Verborgen Kracht is haar wel bekend. ”Onderzocht moet worden of andere aanbieders daardoor ook meer cliënten krijgen. Dat heb ik ook eerder intern aangegeven.”
Reactie gemeente
In De Stentor van zaterdag zegt wethouder Robin Hartogh Heys (D66) dat ouders voldoende vrijheid hebben bij de keuze voor een zorg- of hulpinstelling voor hun kind. Ook stelt hij dat de indicatie stellende gezinscoaches onafhankelijk opereren en voor het overgrote deel niét in dienst zijn van de grote zorgaanbieders. Verder wijst hij er op dat de Verborgen Kracht geen contract heeft voor jeugd-ggz, maar alleen voor een ander type zorg. ”Daarvan hebben zij aangegeven alleen de duurdere vormen te kunnen bieden. En een voornaam doel van de transitie is juist om het gebruik van duurdere vormen van zorg zoveel mogelijk te voorkomen.”
Bron: De Stentor afgelopen vrijdag (http://www.destentor.nl/regio/deventer/gemeentebeleid-deventer-verjaagt-aanbieder-jeugd-ggz-1.5673525?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.it) en zaterdag (http://www.destentor.nl/regio/deventer/wethouder-ouder-heeft-vrijheid-in-keuze-indicatiesteller-onafhankelijk-1.5674760)