Programma ‘Nieuwe wegen GGZ en opvang’ zoekt samenwerkingsverbanden en netwerken.

Meer herstel en participatie voor mensen met ernstige psychische aandoeningen of oggz-problematiek door ontschotting, integraal werken en betere samenwerking met cliënten(organisaties) en familie. Dat is het doel van het programma ‘Nieuwe wegen GGZ en opvang’. Dertig samenwerkingsverbanden en netwerken in de GGZ en opvang kunnen zich aanmelden om hier mee aan de slag te gaan.

Er verandert veel in de GGZ en de maatschappelijke opvang. De decentralisaties en de hervorming van de langdurige zorg zijn doorgevoerd. Veel partijen werken aan vernieuwing van bestaand hulpaanbod of aan nieuwe antwoorden op bestaande vragen. Duidelijk is dat samenwerking met het sociale domein én met cliënten en hun netwerk essentieel is om cliënten perspectief op herstel en participatie te bieden. Hoe meer we daarbij van elkaar leren, des te groter de kans op versnelling van resultaten.

Voor wie?

Aan het programma Nieuwe wegen kunnen organisaties meedoen die lid zijn van GGZ Nederland, RIBW Alliantie en Federatie Opvang, samen met hun partners. Het kan daarbij gaan om een nieuw domeinoverstijgend lokaal of regionaal samenwerkingsinitiatief of om een bestaand samenwerkingsinitiatief dat een steuntje in de rug kan gebruiken. Belangrijk criterium is wel dat (vertegenwoordigers van) cliënten en familie betrokken zijn bij het samenwerkingsverband.

Thema’s

In het programma Nieuwe wegen werkt u samen met partners aan een van de volgende thema’s:
* zelfhulp, herstel, participatie en inclusie
* wonen, opvang en bescherming
* informele zorg en sociale netwerken

Hoe werkt het?

Samenwerkingsverbanden op één van de bovenstaande thema’s (die ruim geïnterpreteerd kunnen worden) nodigen wij uit zich aan te melden voor het programma. In een gesprek verkennen wij de thema’s die u aanspreken, welke doelen u wilt behalen, welke ondersteuning daarbij past en waar u op kunt rekenen. U kunt daarbij denken aan hulp bij het opstellen en uitvoeren van een ontwikkelplan, inspiratiesessies voor deelnemers, beschrijving van uw innovatieve praktijken, masterclasses met experts, uitwisseling met collega’s in andere regio’s, werkbezoeken, intervisie voor medewerkers uit verschillende sectoren. Deze ondersteuning wordt vanuit een drietal kennisinstituten geboden.

Looptijd

Het programma Nieuwe wegen GGZ en opvang loopt van 2016 tot 2018. Vanaf 25 januari 2016 kunt u zich aanmelden voor één van de drie thema’s (zie hierboven). Per thema is plaats voor circa tien samenwerkingsverbanden of netwerken.

Doel van het programma

Deelnemende organisaties werken aan:
* Meer herstel voor mensen met ernstige psychische aandoeningen of oggz-problematiek.
* Ontschotting en integraal werken vanuit de cliënt én het zorgdomein verbinden aan het sociaal domein.
* De samenwerking met familie en cliënten(organisaties) op alle niveaus verbeteren.
* Nieuwe manieren van werken en organiseren in de GGZ en opvang.

Zelf inbrengen

Deelnemende samenwerkingsverbanden of netwerken zorgen voor een ontwikkelteam en een projectleider. Zij maken of hebben een plan van aanpak en zijn bereid dit uit te voeren.

Wat levert meedoen op?

* Betere zorg voor cliënten met een meer toekomstbestendige wijze van organiseren.
* Inzicht in wat werkt en wat niet werkt door monitoring van de effecten.
* Ondersteuning door deskundige themacoördinatoren in themawerkgroepen.
* Inspiratie door co-creatie.
* Een kennismaking met creatieve werkvormen.
* Gedeelde kennis en ervaringen in een actief netwerk van veranderaars, via bijeenkomsten, masterclasses, website en nieuwsbrieven.
* Een landelijk podium voor mooie voorbeelden uit de eigen praktijk.

Doe mee!

Bent u lid van GGZ Nederland, RIBW Alliantie of Federatie Opvang en heeft u belangstelling voor dit programma? Stuur een e-mail naar info@nieuwewegenggzenopvang.nl of bel 06-22 81 00 36 om uw interesse kenbaar te maken. Wij nemen contact met u op om uw initiatief met u door te spreken en om te verkennen of dit programma voor u van betekenis kan zijn.

Nieuwe wegen GGZ en opvang

In het programma Nieuwe wegen GGZ en opvang werken een dertigtal samenwerkingsverbanden of netwerken uit de GGZ en opvang met elkaar, met de kenniscentra Movisie, Phrenos, Trimbos Instituut, Vilans en met GGZ Nederland, de Federatie Opvang, de RIBW Alliantie en de LPGGZ samen in concrete projecten die kansen uit de hervorming langdurige zorg benutten en knelpunten afbouwen. Doel is om met ervaringen en resultaten uit de praktijk de deelnemende organisaties én de sector te ondersteunen bij het vormgeven van nieuwe wegen: www.nieuwewegenggzenopvang.nl.

Bron: Movisie (https://www.movisie.nl/nieuwsbericht/meld-u-aan-programma-nieuwe-wegen-ggz-opvang)