Geestelijke gezondheidszorg in de volle breedte

Voor een overzicht van alle artikelen kunt u hier klikken (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Toen wij, nu ruim twee jaar geleden, startten met GGZTotaal, was één van de doelstellingen om de vele aspecten van de GGZ voor een breed publiek inzichtelijk te maken. Hoe omvangrijk die aspecten zijn, blijkt maar weer eens uit dit magazine. 

Vanuit maar liefst vier invalshoeken komt een vorm van behandeling ter sprake: vanuit de volstrekt medische hoek geeft Koosje de Beer een beeld van ECT (Electro-Convulsie Therapie, ooit de mensonwaardige ‘elektroshock’, nu een hoogwaardige vorm van behandeling). Vanuit de Oosterse denkwijze bespreekt Johan Atsma vijf Mindfulness-zelfhulpboeken, vijf stuks die hij min of meer willekeurig tevoorschijn haalde uit de drie meter Mindfulness-zelfhulpboeken bij een grote boekhandel in Amsterdam; vanuit de rehabilitatie-gedachte geeft Hans de Redelijkheid een inkijkje in het project ‘Brouwerij werkt’ van Molemann-Thielens en als vierde laat Marcel Riebandt ons vanuit het ‘gewone’ psychotherapeutische kader meekijken met de behandeling van twee patiënten met een eetstoornis. Alles onder de noemer ‘GGZ’. Hoe breed wil je het hebben?

 

Maar in de GGZ speelt méér dan het zorgvuldig kiezen en uitvoeren van de juiste behandeling. Willem Gotink maakt aannemelijk dat armoede en psychiatrie hand in hand gaan (elkaar zelfs versterken) en vraagt zich af of de GGZ daar wel voldoende aandacht aan besteedt. Twijfelend beantwoordt hij de vraag met een voorzichtig ’nee’.

Bert Vendrik maakt zich - als velen van ons - zorgen over de invloed van de privatisering. Die kruipt, aldus Vendrik, onder de professionele huid. Vendrik geeft een aantal overtuigende voorbeelden van deze volstrekt ontoelaatbare beïnvloeding. De vraag is natuurlijk of het afwendbaar is en zo nee, hoe we er mee gaan leven.

Tot slot onze vaste rubrieken: Gisele Vrancxk komt in haar maandelijkse gedicht terug op het overlijden van David Bowie. Officieel heeft die natuurlijk niets met psychiatrie te maken. Of toch wel? Is troost zoeken en vinden niet net zo essentieel als, bijvoorbeeld, empathie? Lees haar gedicht en het zal duidelijk worden.

Niki Stoker vertelt in haar column over het gevaar van een opkomende manie als de verkoper van Eneco voor de deur staat. ‘U bent gek als u ons aanbod weigert’, zegt de Eneco-dame. ‘Je moest eens weten’, denkt Stoker terug.

In onze rubriek ‘oude kranten’ doen we nog even verslag van de enthousiaste artikelen in de jaren ’50 van de vorige eeuw over de eerste elektroshock. Hoe enthousiast kun je als verslaggever zijn over iets waarvan we ondertussen weten dat…. nou ja, laat maar.

Ons volgende magazine is een themanummer over werk en opleiding in de GGZ. 

We willen graag een beeld geven van de hele GGZ en al die mensen met verschillende functies die er werken.

Werk jij ook in de GGZ? Als psychiater, ervaringsdeskundige, SPV, woonbegeleider, manager, beleidsmedewerker, of wat dan ook? We stellen het bijzonder op prijs als je, in maximaal 100 woorden, vertelt wat je doet en welke opleiding je daarvoor hebt gevolgd.

[noImage|NL|link;PAGIN;98997|int|Klik hier voor meer informatie]