MoleMann Tielens, Brouwerij Werkt werkt!

Door Hans de Redelijkheid

Voor een overzicht van alle artikelen kunt u hier klikken (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

MoleMann Tielens is een kleinschalig behandelcentrum in Amsterdam voor mensen die herstellen van een psychose. Gerrald Nieboer van Shine + werd gevraagd een project op te zetten om een aantal van hen te helpen, hun talenten en mogelijkheden te ontdekken en te werken aan een gelukkige toekomst. Het project kreeg de naam Brouwerij Werkt, vernoemd naar het pand waar MoleMann Tielens gevestigd is, een voormalige brouwerij. Dankzij de bijzondere aanpak van Shine + werd het een succes en financiert het stadsdeel Centrum ook dit jaar weer een groep. 

 

Uitgangspunt van het project Brouwerij Werkt is dat elk mens, ongeacht zijn beperkingen, kan groeien. Nieboer: “Of je nu een psychose hebt of autistisch bent, iedereen wil welzijn en meedoen met de samenleving. Ze wisten alleen niet hoe. Ze hadden veel stress, weinig zelfvertrouwen en vaak geen idee waar hun talent lag of wat hun mogelijkheden waren. Wij begeleidden ze bij hun zoektocht en hielpen ze stappen zetten.” Het belangrijkste daarbij is tijd, ruimte en aandacht. Vandaar dat er een jaar voor het project werd uitgetrokken.

Nieboer was daar gelukkig mee: “Ik heb veel ervaring met het begeleiden van mensen die langdurig werkloos zijn. Wat ik altijd weer zie is dat het beste resultaat ontstaat als je de tijd neemt. Als niet voorop staat dat mensen zo snel mogelijk aan het werk moeten. Regelmatig met elkaar praten, en goed luisteren natuurlijk, is belangrijk om een veilige omgeving te creëren en het vertrouwen te winnen. Alleen dan kun je contact maken. Dat geldt ook voor Brouwerij Werkt.” 

En inderdaad, zijn werkwijze sloeg aan. Van de 18 deelnemers die aan het project begonnen, hebben er liefst 13 het project afgerond. Allemaal hebben ze stappen vooruit gezet, groot of minder groot, maar elke stap is er één. “Samen keken we naar wat ze konden en wat ze wilden. Een baan, vriendschap, stoppen met medicatie, rustig worden van binnen, leren dansen… Het benoemen van intenties is essentieel omdat het richting geeft. En als je dan ziet dat iemand groeit en een meisje durft uit te vragen, of werk vindt, ja, dat is prachtig om te zien. Daar word ik nou gelukkig van.” 

 

De aanpak van Shine + 

Shine + werkt met groepen van acht tot twaalf personen. Dat is een bewuste keuze. Mensen zijn sociale wezens en kruipen het liefst naar elkaar toe. Er ontstaat ook altijd een soort buddy-gevoel. Dat was zeker bij het project Brouwerij Werkt het geval. Iedereen zit min of meer in dezelfde situatie, wat een band schept. Tegelijkertijd leren ze in groepsverband veel van elkaar. 

De sessies zijn op vrijwillige basis. Niemand is verplicht om mee te doen. Shine + is daar vrij helder in. Iedereen kan ook op elk moment stoppen. Voor de deelnemers aan het project Brouwerij Werkt was dat belangrijk. Het haalde de druk van de ketel en zorgde voor opluchting. Het gekke is, door dat te zeggen, zijn mensen eerder geneigd om door te gaan. 

Een belangrijke factor is dat Shine + vanuit het hart werkt. Dat voelen mensen. Oprechte aandacht. Gesprekken komen daardoor makkelijk op gang. Die gaan over basale menselijke thema’s. Over angst, vertrouwen, zelfvertrouwen. Over alles wat in de weg zit. Zo ontstaat er ruimte en leren mensen op een andere manier naar zichzelf te kijken. 

Ontspanning is belangrijk. Shine + maakt gebruik van muziek, boeken, gedichten, peptalks, meditatie en andere ontspanningstechnieken. De ervaring leert dat mensen dan loskomen. Een van de favoriete gedichten van Nieboer is Über die Geduld van Rainer Maria Rilke. Dat zegt precies hoe Shine + denkt en wat ze willen uitdragen. Dat je niets moet overhaasten. 

Deelnemers voelen dat goed aan. ‘Ik ben geduldiger geworden’, is een veel gehoorde reactie.

Reacties deelnemers Brouwerij Werkt

 

 “Ik ben een ander mens geworden”

“Een paar jaar geleden kreeg ik waanideeën en ging ik ronddwalen. Zo ben ik bij Molemann Tielens terechtgekomen en kwam ik in contact met Shine +, met Gerrald.  Gerrald heeft veel voor me betekend. Ik ben een ander mens. Ik voel me zekerder en heb een beter zelfbeeld. Ik mag er best zijn. Ik ben op dansles gegaan en durf nu een meisje mee uit te vragen. Wat ik nooit gedacht had, ik ben ook gestopt met roken. Zo zie je maar. En ik heb een nieuwe baan die me uitstekend bevalt. Door mijn hart te volgen, op aanraden van Gerrald. Het was dus een zeer positieve reis. Zeker ook omdat ik mijn medicatie aan het afbouwen ben en geen waanideeën meer heb. Daar ben ik dankbaar voor.” Ajay, begin 30, deelnemer project Brouwerij Werkt.

 

“Van mijn gokverslaving ben ik af. En van mijn medicijnen.”

“Het liefste wat ik wilde was meer zelfvertrouwen. Dat heb ik door dit project gekregen. Het voelde als een warme deken. Ik voelde me op mijn plek en heb veel geleerd. Ik ben nu van mijn gokverslaving af en heb ook geen medicatie meer! Die is in overleg met mijn SPV’er afgebouwd. Als het project is afgerond ga ik verhuizen naar Oss. Dan woon ik weer dicht bij mij zoontje. Ik ga ook een re-integratietraject starten. Want mijn volgende stap is een baan!” (en dat is gelukt) 

Coen, midden 20, deelnemer project Brouwerij Werkt.

 

“Ik heb het gevoel dat ik weer leef.”

“Ik heb jarenlang voor het Stadsdeel Amsterdam-Zuid gewerkt maar werd afgekeurd. Ik kon het werk fysiek niet aan en kon ook niet herplaatst worden. Dankzij Shine + en het project Brouwerij Werkt heb ik het gevoel dat ik weer leef. Ik lees en wandel nu veel en ben een groentetuin begonnen. Vaak neem ik groente mee naar Molemann Tielens voor de lunch. Hoe ik straks moet rondkomen als ik van de WIA in de bijstand kom weet ik niet. Maar ik heb geleerd om niet van tevoren te veel te piekeren, en dat helpt. In de toekomst wil ik nog actiever worden met werk dat bij me past. Ik heb daar vertrouwen in.” 

Christiaan, midden 40, deelnemer project Brouwerij Werkt.

 

“Het is prettig om je verhaal te kunnen delen en tips te krijgen.”

Het project Brouwerij Werkt en Shine + heb ik als zeer positief ervaren. Na mijn psychose wilde ik weer normaal functioneren en daarom deed ik mee. Het is prettig om je verhaal te kunnen delen en tips van anderen te krijgen. Ik heb meer vertrouwen in de toekomst. Ik heb nu meer plezier in koken en ik ben begonnen met hardlopen. Ik besteed ook meer tijd aan mijn vrijwilligerswerk. Ik geef Nederlandse les als 2e taal bij het ABC in Amsterdam. Door Shine + ben ik echt in beweging gekomen. Ik ga zelfs de opleiding voor TOED doen, dat is een opleiding voor ervaringsdeskundigen. Een jaar geleden had ik dit nooit durven dromen. Ik pieker ook minder vaak en maak me minder vaak zorgen om de toekomst. Mijn medicatie is ook verlaagd. Ik heb weer een nieuw perspectief. Daar ben ik dankbaar voor. 

Michelle, midden 50, deelnemer project Brouwerij Werkt.