Kamerbrede steun voor pgb in Zorgverzekeringswet

Per Saldo heeft met inzet en steun vanuit de honderden ervaringsverhalen van haar leden gezien hoe de hele Kamer zich uitspreekt voor een wettelijke verankering van het pgb in de Zvw. Het verschil van inzicht over hoe een goede toegang tot het Zvw-pgb te regelen is, was ook de centrale vraag in het debat van gisteren. 

In de Kamer is stevig gepleit voor de waarborg dat er wordt voorkomen dat elke zorgverzekeraar eigen voorwaarden zou kunnen stellen waardoor rechtsongelijkheid en onzekerheid zou ontstaan over het recht op een pgb. Door die eisen nu niet in de wet, maar op een andere wijze vast te leggen, komt de PvdA de VVD tegemoet.
Daarmee hebben VVD en PvdA een oplossing gevonden voor hun meningsverschil over de toegangscriteria voor een persoonsgebonden budget (pgb) in de Zorgverzekeringswet. De criteria worden nu vastgelegd in aanvullende of onderliggende wetgeving (AMvB), deze worden ook nog getoetst in de Tweede Kamer volgens een zogenoemde voorhangprocedure. Per Saldo: ”Als de partijen het goed regelen, dan merken de budgethouders geen verschil tussen ’verankering van toegang in de wet’ of een ’AMvB’.

Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB)

”Ik heb gezegd dat linksom of rechtsom goed moet worden geregeld dat mensen hun pgb krijgen. Dat mag in de wet, maar het mag ook in een AMvB’’, lichtte Kamerlid Van Dijk gisteravond zijn besluit toe. Zo wordt aan alle pgb-houders de eis gesteld dat zij of hun vertegenwoordigers in staat zijn op verantwoorde wijze het beheer te voeren over het pgb. Ook kunnen bij AMvB nadere voorwaarden worden gesteld aan de inhoud van de zorg, waarvoor de verzekerde in aanmerking komt. 
Van Rijn zei de uitkomsten van de monitor (onderzoek NZa over 1 jaar pgb-zvw in de praktijk – red)  te willen gebruiken om eventuele aanscherpingen van de zorginhoudelijke criteria in de AMvB vast te leggen. Die worden in april verwacht. De staatssecretaris beloofde de Kamer dat voor 1 juli 2016 de wettelijke verankering geregeld is.

 

Bron: Per Saldo (http://www.pgb.nl/nieuws-over-het-pgb/nieuws/actueel/kamerbrede-steun-voor-pgb-in-zorgverzekeringswet)