Model Kwaliteitsstatuut GGZ aangeboden aan Zorginstituut Nederland

Gisteren, dinsdag 16 februari, is het Model Kwaliteitsstatuut GGZ aangeboden aan Zorginstituut Nederland. Het Kwaliteitsstatuut beschrijft wat zorgaanbieders in de GGZ geregeld moeten hebben op het gebied van kwaliteit en verantwoording om curatieve GGZ te mogen verlenen. In het Statuut wordt onder andere bepaald wie in verschillende onderdelen van de GGZ als regiebehandelaar op mogen treden.

Vanaf 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van GGZ verplicht om een Kwaliteitsstatuut te hebben. Het Model Kwaliteitsstatuut geeft aan wat er in deze Kwaliteitsstatuten geregeld moet zijn. Het Model moet nog wel worden goedgekeurd door het Zorginstituut. Het is dan ook mogelijk dat het op onderdelen nog gewijzigd wordt.

Het Model Kwaliteitsstatuut is opgesteld door de gezamenlijke ‘veldpartijen’ in de GGZ, waaronder de zorgverzekeraars, GGZ Nederland en namens de beroepsorganisaties onder andere de V&VN, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de LVVP en NIP/P3NL.

Het Statuut kent naast een algemeen deel aparte secties voor vrijgevestigden en voor instellingen. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen aanbieders van Basis GGZ en van gespecialiseerde GGZ.

Het kwaliteitsstatuut komt in de plaats van de regeling van het hoofdbehandelaarschap, die nu door zorgverzekeraars en toezichthoudende instanties gebruikt wordt als toetssteen voor kwaliteit. Het is een uitwerking van een idee dat vorig jaar door de Commissie Meurs werd gepresenteerd als alternatief  voor de regeling van het hoofdbehandelaarschap.

Regiebehandelaar

Een belangrijk onderdeel van het model Kwaliteitsstatuut vormt een regeling voor het regiebehandelaarschap. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vrijgevestigden en instellingen en tussen basis GGZ en gespecialiseerde GGZ.

Vrijgevestigden

In de vrijgevestigde Basis GGZ kunnen als regiebehandelaar optreden: de gz-psycholoog, de psychotherapeut, de klinisch psycholoog, de klinisch neuropsycholoog en de psychiater. Gespecialiseerde GGZ mag door vrijgevestigden alleen aangeboden worden als de regiebehandelaar een psychotherapeut, een klinisch psycholoog, een klinisch neuropsycholoog of een psychiater is. De vrijgevestigde gz-psycholoog kan dus geen gespecialiseerde GGZ aanbieden.

Instellingen

Voor zorginstellingen geldt een ruimere regeling van het regiebehandelaarschap. Bij Basis GGZ kunnen naast  de gz-psycholoog, de psychotherapeut, de klinisch psycholoog, de klinisch neuropsycholoog en de psychiater ook als regiebehandelaar optreden: de verpleegkundig specialist ggz, de specialist ouderengeneeskunde of klinisch geriater (bij hoofddiagnose dementie) en de verslavingsarts (bij hoofddiagnose verslaving en/of gokproblematiek).

Voor instellingen die gespecialiseerde GGZ aanbieden geldt dat de behandeling moet worden aangeboden vanuit een multidisciplinair team. Er moet altijd een psychiater of een klinisch psycholoog lid zijn van dit team. De psychiater en de klinisch psycholoog kunnen altijd als regiebehandelaar optreden. Bij een klinische opname moet de regiebehandelaar in beginsel altijd een psychiater of klinisch psycholoog zijn. In andere situaties kunnen ook andere disciplines het regiebehandelaarschap vervullen:
* de psychotherapeut of gz-psycholoog, als er sprake is van psychotherapie of een behandeling waarbij de focus ligt  de psychologische factoren;
* de klinisch neuropsycholoog, bij zorgvragen met een specifieke neuropsychologische component;
* de verpleegkundig specialist bij patiënten met een langer bestaande stoornis, waar de nadruk ligt op de gevolgen van de stoornis en de beperkingen die dit met zich meebrengt;
* de verslavingsarts, bij ambulante behandeling van verslavingsziekten en klinische behandeling waarbij alleen sprake is van detox.
* de specialist ouderengeneeskunde of klinisch geriater, bij behandeling in de diagnosegroep delirium dementie, amnestische en overige cognitieve stoornissen.

Klik hier (http://www.nvgzp.nl/wp-content/uploads/2016/02/16-02-12-model-kwaliteitsstatuut-ggz.pdf) voor het hele Model Kwaliteitsstatuut.

Bron: NVGzP (http://www.nvgzp.nl/kwaliteitsstatuut-ggz-aangeboden-aan-zorginstituut/)