Probleemgedrag bij dementie vermindert niet door laaggedoseerde wietpil

Agressie, onrust en slaapstoornissen komen vaak voor bij personen met dementie. Dit probleemgedrag is moeilijk te behandelen. De beschikbare medicijnen (bijvoorbeeld antipsychotica en benzodiazepinen) hebben veel bijwerkingen, zoals sufheid en een verhoogde kans op vallen en een beroerte. Dat concludeert Geke van den Elsen in haar onderzzoek waarop zij 4 maart a.s. hoopt te promoveren.

Van den Elsen onderzocht de effecten van een lage dosering tetrahydrocanninol (THC), de werkzame stof uit de cannabisplant, op het probleemgedrag bij patiënten met dementie. THC in lage dosering blijkt veilig bij deze kwetsbare doelgroep, evenals bij gezonde ouderen. De pil werkt echter niet beter dan een placebo. Mogelijk is de dosering te laag geweest. Daarom zijn vervolgstudies belangrijk om de werkzaamheid van hogere doseringen te onderzoeken.

Biografie

Geke van den Elsen (1985) studeerde Geneeskunde aan het Radboud Universiteit en behaalde haar artsexamen in 2010. Hierna werkte ze als arts-onderzoeker op de afdeling Geriatrie, bij het Donders Center for Neuroscience, aan haar promotieonderzoek. Momenteel is Geke in opleiding tot klinisch geriater en is zij werkzaam als arts-assistent Interne Geneeskunde in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Bron: Radboud Universiteit (http://www.ru.nl/nieuws-agenda/agenda/promoties-oraties/@1021708/tetrahydrocannabinol-the-treatment/)