Onderzoek naar dementie bevindt zich op een kantelpunt

Gisteren, woensdag 24 februari 2016, publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet de visie van een internationale groep neurowetenschappers onder leiding van prof. dr. Philip Scheltens en prof. dr. Wiesje van der Flier van het VUmc Alzheimercentrum, op de toekomst van de ziekte van Alzheimer.

Met voldoende inzet en financiële middelen achten zij het mogelijk dat alzheimer in 2025 behandeld kan worden met behulp van personalized medicine, zoals nu al het geval is bij sommige kankersoorten. ’Het onderzoek naar dementie en de ziekte van Alzheimer bevindt zich op een kantelpunt’, aldus Scheltens en collega’s.

Bekijk de publicatie online bij The Lancet : Alzheimer’s Disease . DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(15)01124-1.

Lees ook het interview in NRC met Philip Scheltens en Wiesje van der Flier over de stand van zaken in het dementieonderzoek. Daarin zeggen de geïnterviewden onder andere: ”De alzheimer-onderzoekswereld is diep verdeeld over de amyloïd-hypothese. Veel alzheimeronderzoekers blijven hem gebruiken om de oorzaak van alzheimer te vinden. Ook nadat de afgelopen 15 jaar meer dan 99 procent van ruim 400 experimenten met nieuwe medicijnen niets hebben opgeleverd. De amyloïd-hypothese biedt enige zekerheid: „Wat we van al die negatieve studieresultaten hebben geleerd is dat het weghalen van amyloïd waarschijnlijk wel belangrijk is, maar alleen als je het heel vroeg doet, je moet ingrijpen als ß-amyloïd in de hersenen nog geen schade heeft berokkend.” De critici hebben als probleem dat ze over een groot leeg onderzoeksveld uitzien. Het amyloïdonderzoek is zo overheersend dat er geen werkelijk alternatief is.  (NRC) (http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/20/dwalend-door-dementieland-1592633)

Bron: Persbericht VU


Reacties
Reactie: (Emmelie Jungen Beelen )
25-2-2016, 22:05
Ik heb 2 personen gekend uit 2 verschillende gezinnen die heel veel stress hebben gehad en alzheimer hebben gekregen.