Subsidieronde voor beantwoording praktijkvragen rond dementiezorg

Het ZonMw-programma Memorabel stelt een subsidieronde open voor het beantwoorden van kennisvragen uit de praktijk van zorg en ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Memorabel maakt deel uit van het Deltaplan Dementie.

Het gaat in de oproep ‘Memorabel, kennisvragen uit de praktijk’ om actie-onderzoek of ontwerpgericht onderzoek om kennisvragen te beantwoorden die zijn afgeleid van problemen die worden ervaren in de praktijk van de dagelijkse zorg voor en ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het kan gaan om interventies of best practices die onvoldoende zijn onderbouwd of waarvan de resultaten van implementatie onvoldoende bekend zijn. Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) draagt financieel bij aan deze subsidieronde.

Wie kan aanvragen?

Aanvragers zijn (bestaande) regionale samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld zorgaanbieders, gemeenten, verzekeraars, organisaties in de domeinen van zorg, welzijn en wonen. De inbreng van mensen met dementie en hun naasten en van een onderzoeksinstelling moet zijn gegarandeerd. Aanvragers hebben een (aantoonbaar) actieve rol in (bestaande) netwerken, waarin reeds discipline- en domeinoverschrijdend wordt samengewerkt aan betere zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Voorbeelden hiervan zijn: de regionale dementienetwerken, de regionale netwerken van het Nationaal Programma Ouderenzorg, geriatrische netwerken, palliatieve netwerken.

Deadline en tijdpad

De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen voor de ronde ‘Memorabel, kennisvragen uit de praktijk’ is donderdag 12 mei 2016 om 14:00 uur. 

Rond 12 september 2016 wordt de uitslag bekend gemaakt. Projecten starten uiterlijk 1 december 2016.

Informatiebijeenkomst

Geïnteresseerden kunnen op 21 maart 2016 een bijeenkomst bijwonen waarbij de subsidieoproep nader wordt toegelicht. U kunt zich nu al aanmelden voor deze bijeenkomst via ZonMw (zie onderstaande link).

Memorabel

Doel van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel is de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de aan hen geleverde zorg en ondersteuning te verbeteren. Dit gebeurt door het uitvoeren van onderzoek en het ontwikkelen en toepassen van effectieve en doelmatige instrumenten, interventies en zorgmodellen.

Bron: ZonMw (http://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-kennisvragen-uit-de-praktijk-van-dementiezorg/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ZonMw%2FNieuws+%28ZonMw+Nieuws%29)