Niet meer aanbieden van Functional Family Therapy blijkt misverstand

Afgelopen juli maakte PiReserch, onderdeel van de Bascule, bekend dat Functional Family Therapy (FFT) niet meer werd aangeboden in Nederland. Relationele gezinstherapie zou een goed alternatief zijn, aldus PiResearch. Het persbericht (https://www.piresearch.nl/home/relationele-gezinstherapie-als-alternatief-voor-functional-family-therapy-fft-in-nederland) werd door diverse media overgenomen, onder andere door GGZTotaal (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3590843/nieuws/relationele_gezinstherapie_als_alternatief_voor_functional_family_therapy_fft_in_nederland.html?page=1).

Onlangs werden wij er op geattendeerd dat de berichtgeving niet klopt: FFT wordt nog steeds gegeven, onder andere door het Amsterdams Centrum voor Familietherapie.
In een persbericht stelt deze organisatie: ”FFT wordt als gezinstherapie en als training wel degelijk aangeboden in Nederland, alleen niet meer door PI research en/of de Bascule en andere eraan gelieerde instanties. PI research heeft zelf gekozen om FFT niet meer aan te bieden. En is daarmee niet meer verbonden aan het FFT model of de training.”

Het Amsterdams Centrum voor Familietherapie vindt het belangrijk dat voor de zorginkopers (gemeentes), hulpverleners en cliënten helder is dat FFT en Relationele Gezinstherapie niet hetzelfde zijn.
In het persbericht zegt de organisatie: ”FFT is een evidence based gezinsinterventie, die al 30 jaar in ontwikkeling is en bewezen effectief in meerdere RCT’s in verschillende landen (met in Ierland de meest recente van vorig jaar), met een helder trainings- en implementatiemodel. FFT hanteert een kwaliteitsbewaking middels een client feedback systeem.
Relationele gezinstherapie is geen vertaling van het FFT model. Het is een interventie, die zijn effectiviteit nog moet bewijzen. Mogelijk is het op den duur een bruikbaar therapeutische interventie, alleen mist het vooralsnog de eigen wetenschappelijke fundering.  Het wetenschappelijk bewijs dat er is, is een ondersteuning van het FFT model en geen ondersteuning van Relationele Gezinstherapie.
Normaliter wordt een behandelmodel ontwikkeld en getest, voordat wordt aangekondigd dat het gebruikt kan worden in verschillende behandelsettings. Er zijn geen aanwijzingen dat Relationele Gezinstherapie deze route van zorgvuldigheid heeft gevolgd.”

PiResearch heeft niet gereageerd op ons verzoek om verduidelijking.