Stichting Benchmark GGZ krijgt binnenkort evaluatie

In de afgelopen vijf jaar heeft Stichting Benchmark GGZ (SBG) invulling gegeven aan haar rol en taken als onafhankelijke benchmarkorganisatie voor de GGZ. Na vijf jaar is, conform afspraak, het moment gekomen om het functioneren en het behalen van de beoogde doelstellingen te evalueren. Na een marktconsultatie hebben GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en het Landelijk Platform GGz aan onderzoeksbureau Berenschot gevraagd om deze evaluatie uit te voeren.

Het evaluatieonderzoek moet inzicht geven in het functioneren van SBG en aanknopingspunten bieden voor de toekomstplannen van SBG. De centrale vraagstelling van het onderzoek is als volgt:

Hoe functioneert SBG in relatie tot het realiseren van de beoogde doelstellingen?

Wat zijn mogelijke ontwikkel- en verbeterpunten op het gebied van organisatie, processen en resultaten?

Achtergrond
Op 5 juli 2010 hebben GGZ Nederland (GGZ NL) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een akkoord getekend voor samenwerking op het gebied van de kwaliteit van de zorg in de GGZ. In dit akkoord zijn afspraken gemaakt over het gebruik van Routine Outcome Monitoring (ROM) als meetinstrument. Ook de oprichting van een organisatie voor het verzamelen van uitkomstgegevens en klantervaringsgegevens over behandelingen in de GGZ is afgesproken in het akkoord. Om een onafhankelijke en betrouwbare benchmark te borgen en om de uitkomsten veilig en transparant aan te bieden, is in 2010 Stichting Benchmark GGZ (SBG) opgericht.

Vragenlijsten en verdiepende gesprekken
Het onderzoek vindt de komende maanden plaats en wordt rond de zomer afgerond. Er is gekozen voor een zorgvuldige aanpak waarbij de interne en externe stakeholders worden betrokken. Zo zullen GGZ-aanbieders en cliënt- en familieraden een digitale vragenlijst ontvangen. Daarnaast voorziet het onderzoek in verdiepende gesprekken met diverse betrokkenen, waaronder GGZ-aanbieders, GGZ NL, ZN, Het Landelijk Platform GGz, het bestuur en directie van SBG en de adviesraden van SBG. Ook komen er dergelijke gesprekken met het ministerie van VWS, het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en het Nederlands Instituut van Psychologen.

De resultaten van de evaluatie worden gedeeld door middel van een eindpresentatie voor betrokkenen en een eindrapport.

Bron: Zorverzekeraars Nederland (https://zn.nl/338067458/Nieuwsbericht?newsitemid=974979072)