Oude kranten: vacatures in de psychiatrie

Elke maand neemt de redactie de stapel oude kranten op haar bureau door, op zoek naar aanknopingspunten in het verleden die iets zeggen over verschijnselen van vandaag. Zijn er verschillen? Zijn er overeenkomsten? Breek- of startpunten?
In een themamagazine over werken in de GGZ kunnen we natuurlijk niet anders dan de vacaturepagina’s uit vroeger tijden er op naslaan. Er is wel wat veranderd in de loop van de jaren.

Laten we 50 jaar geleden beginnen, in maart 1966. De Psychiatrische Inrichting Dennenoord, zoekt “jongens en meisjes, van Pr. Chr. Levensopvatting, ouder dan 17 jaar” voor een cursus van zes weken, met als doel “voorlichting te geven aan hen, die belangstelling hebben voor de moderne ontwikkeling in de psychiatrische behandeling en verpleging en overwegen om de opleiding voor het Rijksdiploma Ziekenverpleging B te gaan volgen.”
In hetzelfde jaar vraagt de psychiatrische inrichting ‘Groot Bronswijk’ in Wagenborgen (Gr.) een therapieleidster. “Meisjes van 16 jaar en ouder die er van houden om met mensen om te gaan en belangstelling hebben voor handwerken komen in aanmerking” staat er in de advertentie te lezen. Leest u nog even het artikel over de vaktherapeuten, een paar pagina’s terug?
Overigens is ook hier een Pr. Chr. Levensovertuiging gewenst, interne huisvesting is desgewenst mogelijk.
De St Joseph Stichting in Apeldoorn is iets moderner. De advertentie kopt: “Kies de psychiatrische verpleging als beroep!” Er wordt geen Chr. Levensovertuiging gevraagd, wel wil het St Joseph alleen jonge mannen opleiden. Er is blijkbaar veel fysieke kracht nodig in het Joseph.

In 2016, honderd jaar terug, lijken de zaken eenvoudiger, dat wil zeggen in de advertenties. In de rubriek ‘Personeel gevraagd’ staat tussen de winkeljuffrouwen en de naaisters: “Brinkgreve te Deventer, een eerste verpleegster, gediplomeerd voor zieken- of krankzinnigenverpleging en leerling verpleegsters.“ Summiere informatie, maar wel to the point.
In het verderop gelegen Zutphen zijn ze iets uitgebreider. Daar “kunnen geplaatst worden leerling verpleegsters op een salaris van f 130,- tot f 250,- Persoonlijk aanmelden bij de geneesheer-directeur op werkdagen tusschen 1 en 3 uur namiddag.”

Gaan we honderdvijftig jaar terug, maart 1866, dan worden de advertenties zeldzamer, maar roepen ook meer vraagtekens op. Wat te denken van het Krankzinnigengesticht te Franeker, waar “worden gevraagd twee bedienden, op een loon van f 80,- per jaar, benevens kost, inwoning, bewassching, geneeskundige hulp, medicijnen en vrije uniforme bovenkleeding.” Je vraagt je af, wat de taak van deze heren gaat worden. Hoe dan ook: “Die hiertoe genegen zijn, worden verzocht zich in persoon aan het Gesticht te vervoegen.”
In het Krankzinnigengesticht in Dordrecht wordt in diezelfde maand een timmerman gevraagd, onder dezelfde voorwaarden. Het inkomen ligt ruim tweemaal zo hoog, namelijk f 200,- per jaar.