'Veel verbeteringen in verslavingszorg'

Binnen de verslavingszorg zijn de afgelopen anderhalf jaar belangrijke stappen gezet in de richting van een betere zorg en gepast gebruik van zorg. Dat schrijft de NVGzP naar aanleiding van een evaluatierapport van het Zorginstituut dat vorige week verscheen.

De evaluatie is een vervolg op het rapport “Verslavingszorg in  beeld“, dat het Zorginstituut eind 2014 publiceerde. In dit rapport werd onder andere geconstateerd dat vaak weinig bekend is over de effectiviteit van behandelingen en dat de regels voor indicatiestelling en vergoeding onvoldoende helder zijn.

In de recente evaluatie is nagegaan wat er gebeurd is met de aanbevelingen die het Zorginstituut in zijn eerdere rapport deed. Het Zorginstituut constateert dat  op korte termijn al veel verbeteringen zijn gerealiseerd of in gang gezet. Men is met name positief over de ontwikkeling van richtlijnen en standaarden door het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ. Dit netwerk heeft momenteel drie zorgstandaarden in ontwikkeling op het gebied van verslavingszorg: een zorgstandaard ‘Opiaatverslaving’, een zorgstandaard ‘Problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving’ en een multidisciplinaire richtlijn ‘Niet-opioïde drugs’. Deze zullen begin 2017 gereed zijn en kunnen de basis vormen voor een generieke standaard ‘Verslavingszorg’.

Lees hier (http://media-assets.hhm.nl/uploads/attachments/PB160112_Rapport_evaluatieonderzoek_verslavingszorg_in_beeld_en_Minnesota_Model.pdf) het volledige rapport

Bron: NVGzP (http://www.nvgzp.nl/zorginstituut-positief-ontwikkeling-verslavingszorg/)