Instelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron maakt fors verlies

Zorginstelling Novadic-Kentron in Vught zit in zwaar weer. Als gevolg van een miljoenenverlies voldeed de aanbieder van verslavingszorg begin vorig jaar niet meer aan de financieringseisen van de banken. Dit jaar wordt ’kritisch’ voor de zorginstelling.

Dat blijkt uit de onlangs met grote vertraging gepubliceerde jaarrekening over 2014, meldt RTL-nieuws. De omzet van Novadic-Kentron daalde dat jaar met ruim 11 procent, tot bijna 71 miljoen euro. Onderaan de streep stond een verlies van 6,4 miljoen euro.

Megaverlies
Uit de jaarstukken blijkt dat het megaverlies de Brabantse zorginstelling hard heeft getroffen. De solvabiliteit daalde van bijna 22 procent tot 16,5 procent. Eind 2014 voldeed de organisatie niet meer aan de eisen die de banken stellen voor de kredietverlening. Volgens Novadic-Kentron gedogen huisbanken ING en Rabobank de situatie voorlopig.

In de controleverklaring bij de jaarrekening waarschuwt de externe accountant van Novadic-Kentron, Paul Retra van Deloitte, voor onzekerheid omtrent de continuïteit van de zorginstelling.

Woordvoerder Leon de Leijer wijt het verlies aan het feit dat de instelling minder patiënten behandelde, en een reservering moest doen voor een onderzoek dat mogelijk leidt tot een bijstelling van de omzet over de jaren 2013 en 2014. 

Kritische jaren
Vorig jaar trof Novadic-Kentron maatregelen die het voortbestaan moeten waarborgen, waaronder het ontslag van 50 van de ruim 1000 werknemers. Dit jaar moet duidelijk worden of de maatregelen voldoende zijn. ”2015 en vooral 2016 worden kritische jaren, waarin het effect van de verbetermaatregelen zichtbaar moeten worden”, schrijft topman Walther Tibosch in zijn verslag. ”Over een paar weken organiseren we een persbijeenkomst over de financiële situatie”, aldus de woordvoerder.

Vorig jaar vertrok bestuurder Roel Hermanides als gevolg van een meningsverschil met de toezichthouders. Een jaar eerder ging voormalig bestuursvoorzitter Krijn in ’t Veld met pensioen. Beide bestuurders raakten eerder in opspraak als gevolg van hun topbeloningen.

Novadic-Kentron is niet de enige verslagingszorgaanbieder die in financieel zwaar weer zit. Vorige week kreeg Victas in Utrecht uitstel van betaling.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit (https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/30573-verslavingsinstelling-novadic-kentron-in-zwaar-weer-door-miljoenenverlies.html)