Schippers ziet bezuinigingen niet als oorzaak toename verwarde personen

In een brief aan de Kamer gaat minister Schippers uitgebreid in op Kamervragen van de Kamerleden Kooiman en Leijten (beiden SP) over onlangs verschenen berichtgevng dat de overlast van verwarde personen de pan uit rijst.

In de brief stellt de minister dat het gaat om een toename van het aantal registraties van incidenten en niet zonder meer om een toename van het aantal verwarde personen. Eenzelfde persoon kan zorgen voor meerdere registraties en bij één registratie kunnen ook meerdere personen betrokken zijn, aldus de minister.

Ook ziet de minister geen relatie tussen de bezuinigingen in de GGZ en de vermeende toename. Ze schrijft: ”In het nieuwsbericht van de politie (februari 2016) wordt geen relatie gelegd met bezuinigingen en van een dergelijk causaal verband is geen sprake. Ik stel elk jaar groeiruimte beschikbaar voor de curatieve GGZ en bezuinig dus niet. In de monitor Ambulantisering en hervorming van langdurige GGZ stelt het Trimbos-instituut vast dat er geen causaal verband gelegd kan worden tussen de signalen over mensen met verward gedrag en de ambulantisering van de GGZ. Ook de Universiteit van Amsterdam trekt deze conclusie niet. Wel vragen zowel het Trimbos als de Universiteit van Amsterdam aandacht voor de noodzaak van een beter zicht op de noodzakelijke en beschikbare capaciteit in een regio.”

Wel maakt de minister zich zorgen over de stijging van het aantal incidenten van mensen met verward gedrag. Daarom heeft ze samen met de minister van VenJ en de Vereniging Nederlandse Gemeenten in september 2015 het aanjaagteam verwarde personen aangesteld. Daarvan is ondertussen een tussenrapportage geweest.

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/04/08/beantwoording-kamervragen-over-bericht-dat-de-overlast-van-verwarde-personen-de-pan-uit-rijst).
Hier is ook de hele Kamerbrief met de bijbehorende cijfers te downloaden.