De randjes van het vak

De GGZTotaal van april

“Teveel maatschappelijke issues zijn de laatste jaren tot het domein van de psychiater gerekend (…) ‘de randjes’ van het vak zijn opgezocht.”
Dat zijn woorden van de kersverse voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), prof. dr. Damiaan Denys. We willen hem in de nabije toekomst graag eens interviewen over welke maatschappelijke issues hij precies bedoelt, wij herkennen een dergelijk fenomeen in ieder geval wel bij de samenstelling van GGZTotaal. Wat is nog GGZ, wat is dat niet meer? De GGZTotaal zit deze maand driemaal op ‘het randje van het vak.’

Neem leefstijl: hoort dat nog bij de GGZ? Sonja van Hamersveld vindt van wel. Ze zegt: ‘Er is op het gebied van somatiek en leefstijl bij patiënten met een ernstige psychische aandoening grote onderbehandeling.’ Terwijl onderzoek juist uitwijst dat veel mensen met ernstige psychische aandoeningen een ongezonde leefstijl hebben. Hamersveld schets de perspectieven en geeft praktische tips bij het focussen op een gezonde leefstijl.

En dagbesteding? Is dat nog een GGZT-thema? Willem Gotink bezocht twee zorgboerderijen en concludeerde dat het voor veel mensen met een psychiatrische achtergrond een uitkomst is. Zoals één van de deelnemers in de kop van het artikel al zegt: ‘Ik ben misschien niet zo productief, maar ik kom er wel mijn bed voor uit’. En dat is pure winst, als je het vergelijkt met doelloos rondhangen in de huiskamer.

Zéker op de rand van het vak en immer een punt van heftige discussies is de alternatieve hulpverlening. José Hoekstra interviewt Emma Bragdon, die zich verdiept heeft in de spirituele crisis. Dat dit onderwerp tot de alternatieve hulpverlening is gaan behoren, is grotendeels te danken aan de GGZ zelf, waar zingeving nog altijd een hiaat is. In dit geval zingeving van de crisis, de psychose, waarbij veel mensen na een dergelijke episode blijven zitten met vragen over wat hen nu eigenlijk is overkomen. Of waarbij ze moeten dealen met een onverwerkt trauma door wat ze tijdens een psychose hebben meegemaakt.

Wél zonder discussie tot de GGZ behorend, is de toekomst van diezelfde GGZ. De beweging ‘een nieuwe GGZ’ gaf een aftrap op het congres ‘Een Goede GGZ’. En hoewel wij tot nu toe niet zo van de congresverslagen waren, geeft Jose Hoekstra vanwege het belang van deze nieuwe beweging toch een impressie van het congres.

Verder vindt u, als gebruikelijk, onze vaste rubrieken: Johan Atsma recenseert ‘de dictatuur van het geluk’; De maandelijkse column is van Dr. Matthijs Blankers en Prof. Dr. Jack JM Dekker, over de verwachtingen, praktijk en toekomst van E-health in de GGZ; Een gedicht van Gisele Vrankx, ‘Thuiskomen’.
Voor de oplettende lezertjes: Niki Stoker mist even de inspiratie, zodra die weer terug is, is ook haar column er weer!