Maagzuurremmers verhogen het risico op dementie

Volgens een studie van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziektes verhogen bepaalde maagzuurremmers het risico op dementie. Het gaat om de zogenaamde protonpompinhibitoren of PPI’s (zoals omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol en rabeprazol). Deze geneesmiddelen worden heel vaak voorgeschreven voor maagproblemen zoals maagzweren en reflux. 

De studie volgde meer dan 70.000 mensen ouder dan 75 jaar gedurende een periode van 7 jaar. 3.000 van hen (4 %) namen geregeld een maagzuurremmer (minstens één doosje op vier maanden). Het risico op dementie was 66 % hoger in de groep die deze maagmiddelen geregeld innam in vergelijking met de groep die dat niet had gedaan. Als ook rekening werd gehouden met andere risicofactoren voor dementie (zoals andere geneesmiddelen, diabetes, depressie, leeftijd...) zakte het verhoogde risico tot 44 %. 

Volgens de onderzoekers blijkt uit deze studie dus dat dit type maagzuurremmers de kans op dementie verhoogt. Ze verwijzen daarvoor ook naar dierproeven die hebben aangetoond dat protonpompinhibitoren de concentratie aan bèta-amyloïd, een abnormaal eiwit dat typisch bij dementie voorkomt, in de hersenen van proefmuizen verhogen.
Of het echt om een oorzakelijk verband gaat, kan deze studie niet aantonen. Mogelijk spelen ook andere factoren een rol. Zo waren de deelnemers die PPI’s namen doorgaans ouder en minder gezond. 

Bron:www.nhs.uk (http://www.nhs.uk/news/2016/02February/Pages/Link-between-indigestion-drugs-and-dementia-inconclusive.aspx)

dependent_dementia_woman dependent_dementia_woman

Reacties
Reactie: (Sandra)
20-3-2024, 01:50
Ook Aloé Verasap en glycerine/ bottenbouillon zou kunnen helpen het maagslijmvlies en slokdarm te herstellen

Reactie: (Sandra)
20-3-2024, 01:44
*Mastic Gum (een hars dat een beschermend laagje in de maag legt). Het legt de maagzuurproductie (dat trouwens nodig is voor een goede vertering en eerste linie vernietigen van slechte bacteriën) niet stil. Maar het zorgt er wel voor dat het maagzuur, het maagslijmvlies of de slokdarm niet kan irriteren. Het is antibacterieel en herstelt de slokdarm/maagwand. Er zijn vermoedens dat het ook H. Pylori zou aanpakken. Check it out. Geen enkel orgaan of systeem is nutteloos in ons lichaam aanwezig. Alles heeft een functie. Ook maagzuur. Als men dat jarenlang stillegt door elke dag een maagzuurremmer te nemen, zal zich dat wreken op andere gebieden. Lijkt mij in alle geval al lang logisch. Zo zou het o.a. na lange inname, voor magnesium, vit B12 tekorten en een verstoorde opname van andere vitaminen kunnen zorgen. Lever extra belasten. En ja....Zelfs voor maaglast kunnen zorgen. Het lijkt mij het beste om gedurende drie weken geleidelijk aan over te schakelen. Eerste week van 40mg oméprazol naar 20 mg oméprazol, 2de week: 's morgens 20 mg oméprazol en 's avonds 1 capsule Mastic gum. 3de week : 's morgens 1 capsule Mastic gum half uur voor 't eten en 's avonds 1 capsule Mastic gum, half uur voor 't eten. Tussendoor voor middageten of bij snacks kauwtabletten of poeder in water ..zo neem je mondholte en slokdarm alvast mee. De maag zou in ieder geval tot 3 weken extra maagzuur kunnen aanmaken, als reactie op jarenlang stilleggen van dat systeem. Dat systeem moet terug wordt terug 'wakker' Hou dus zeker 3 weken vol.

Reactie: (nikki)
11-9-2023, 11:37
het gaat hier om maagzuurremmers. Maagzuurbinders zijn niet schadelijk, zoals Rennies. Deze stof wordt niet opgenomen in het bloed

Reactie: (M.Immanuel)
23-10-2019, 12:26
Mijn man gebruikt voor maagbeschermend 1tablet Pantoprazol 40 Mgr sinds 3-9-2018 samen met Clopidogrel 1 tablet 70 Mgr. Sinds begin dit jaar dementie vastgesteld. Als ik de Pantoprazol tabl . staakt is er andere vervangend maag beschermer?

Reactie: (Bruin)
24-7-2019, 18:00
Arts Maaike van stralen Groote Geldebosch 46 1704 CP Heerhugowaard Deze. Arts heeft mij van pantoprasol en maagzuur problemen afgeholpen

Reactie: (janwillem van dam)
13-6-2019, 23:36
ja dat is de spijker op de kop ook mijn brandende vraag wat het alternatief is wie heeft een goede natuurlijke manier graag antwoord op vdamjw@gmail.com ik heb licht tot zware beschadeging op slokdarm wil natuurlijk absoluuut geen slokdarmkanker krijgen noodkreet wie heeft oplossing voor mij komt allemaal door reflux terug stromend maagzuur

Reactie: (janwillem)
16-5-2019, 00:21
ja dat is mijn vraag ook want ik heb te horen gekregen dat ik een lichte graad a beschadeging op slokdarm heb wat moet ik nu als ik geen maagzuur binders of remmers kan gebruiken wie heeft er een oplossing voor mij vdamjw@gmail.com

Reactie: (Rooij)
2-5-2018, 18:47
Deze week programma bij max gezien over Demantie.Hier werd geen woord gesproken over verband met maagzuurremmers en Dementie!?

Reactie: (Rooij)
4-4-2018, 14:58
Wat is het alternatief voor de maagzuurremmers?