Psycholoog met boekenbon als salaris

De Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar acht organisaties die hun stagiairs en starters mogelijk hebben onderbetaald. Het gaat om grote ggz-instellingen die in meerdere provincies opereren. Worden deze instellingen schuldig bevonden, dan wacht ze een boete. Deze kan oplopen van 500 tot 10.000 euro of meer als de onderbetaling langer dan een half jaar heeft geduurd. Dat schrijft Trouw.

Het onderzoek is onderdeel van minister Asschers plan om misbruik van stagiairs en starters op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Details daarover stuurde hij afgelopen dinsdag naar de Kamer. Zo wil Asscher ook het bewustzijn onder studenten en starters over misbruik vergroten.

Een karige aanpak voor een probleem dat al veel langer speelt, zegt FNV Jong. ”Minister Asscher lijkt vooral te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van jongeren. Maar zij zitten in een kwetsbare positie waardoor ze weinig keus hebben”, aldus voorzitter Esther Crabbendam. Daarmee doelt Crabbendam op de niet of slecht betaalde werkervaringsplaatsen die voor sommige starters de enige optie zijn om in hun vakgebied ervaring op te doen.

Geestelijke gezondheidszorg
FNV Jong opende vorig jaar juli een meldpunt om misbruik van starters in kaart te brengen. Vooral uit de geestelijke gezondheidszorg kwamen veel klachten binnen. Sommige psychologen en orthopedagogen kregen een paar honderd euro in de maand, anderen moesten het doen met een boekenbon.
Het is het gevolg van een door afgestudeerden overspoelde arbeidsmarkt in een krimpende sector. In 2014 alleen al studeerden 3868 psychologen en 2235 pedagogen af, terwijl het aantal arbeidsplaatsen volgens de telling van brancheorganisatie GGZ Nederland met 3432 banen afnam.
Hoeveel ggz-instellingen een werkervaringsplaats aanbieden, is moeilijk te zeggen. Maar volgens het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) is het schering en inslag. Uit een in november uitgezette enquête onder starters, werkgevers, werkzoekenden en werknemers blijkt dat van hen al 22 procent een werkervaringsplaats had. En het probleem stapelt zich op. Wil de pas afgestudeerde psycholoog zich gaan specialiseren, dan is een praktijkopleiding vereist. Jaarlijks zijn er zeshonderd plaatsen terwijl er zo’n 20.000 gegadigden zijn, schat het NIP.

Numerus fixus

 

Stel een numerus fixus in, werd er in het verleden vaak als oplossing geroepen. Maar ook dat bleek niet te helpen. Studenten schreven zich simpelweg in bij een universiteit die geen maximum hanteerde. Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat de door bezuinigingen geplaagde ggz-instellingen geen ruimte hebben voor een startersalaris. ”Dit is wat we kunnen bieden, meer niet. Moest ik deze starters aannemen, dan zou ik het niet doen. Dat kunnen we niet betalen”, zegt bestuurder Peter van den Elzen van de academische ggz-instelling De Bascule.

Ook Stichting Masterpsychologen, die opkomt voor de belangen van pas afgestudeerden, krijgt soortgelijke signalen uit het veld. ”We zijn gebeld door bijna huilende praktijkhouders die aan het randje van faillissement zitten. Dan is het bijna logisch dat er werkervaringsplaatsen zijn”, vertelt voorzitter Lenneke Nitert.

Maar, zegt Nitert ook, dat praat onderbetaling niet goed. De stichting zit daarom binnenkort met minister Asscher om tafel. Een van de hoofdpunten: voor een werkervaringsplaats moet een starter minimaal het minimumloon ontvangen. Nitert: ”Een gebrek aan ervaring mag geen excuus zijn om mensen niet of slecht te betalen. Anders kan het hele idee van minimumloon overboord.”

Bron, en voor het hele artikel: Trouw / Jeannine Julen (http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4282934/2016/04/15/Werken-voor-een-paar-honderd-euro-noodzaak-of-uitbuiting.dhtml#)

money_pounds money_pounds