Aanbieders jeugdhulp zijn bang om te bezwijken

Gemeenten betalen aanbieders van jeugdhulp zo slecht dat het water hen aan de lippen staat. Ongeveer 40 procent zit in de gevarenzone, blijkt uit nieuwe cijfers. Instellingen zwijgen, omdat ze bang zijn dat de geldkraan wordt dichtgedraaid.

De samenwerkende organisaties voor jeugdhulp (BGJZ) hebben bij 144 aanbieders gepolst of ze nog wel aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. De uitslag is heftig: als het onderzoek naar landelijk wordt vertaald, lijden vier op de tien organisaties onder betalingsachterstanden van de klant: gemeenten.

De dreiging is zeer serieus, blijkt uit een brief van Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Vereniging Orthopedagogische BehandelCentra: er zijn jeugdhulpaanbieders die in acute nood verkeren. Als zij bezwijken, vallen er gaten in de jeugdhulp.

,,Dit is een groot probleem met hoge risico’s. Ik vrees dat, net als elders in de zorg, organisaties straks omvallen,” zegt GGZ Nederland-directeur Paul van Rooij namens de organisaties. Toch zullen volgens Van Rooij jeugdhulpaanbieders tot het uiterste gaan om zorg te blijven leveren.

,,Je kunt nu niet stellen dat de zorg aan kinderen direct gevaar loopt, puur op basis van liquiditeitsproblemen. Maar de bedrijfsvoering komt wél fors onder druk te staan.” Bij 21 jeugdhulpaanbieders zijn de achterstanden al opgelopen tot ruim 10 procent van de omzet. Door nog openstaande rekeningen kan het tekort bij de grote instellingen oplopen tot miljoenen.

Voorschot
De redelijke betalingstermijn voor geleverde zorg van uiterlijk 4 weken wordt door veel gemeenten met voeten getreden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent de problemen. ,,We zagen dit al aankomen, want het is een ontzettend grote hervorming,’’ aldus woordvoerder Asha Khoenkhoen.

In 2015 werd de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg van het rijk naar de gemeenten verschoven. Gemeenten verstrekten toen voorschotten aan jeugdhulporganisaties, maar doen dat minder nu het overgangsjaar voorbij is. De instellingen wijten een groot deel van de problemen aan de administratieve rompslomp. Ze moesten fors meer personeel aannemen om contracten af te sluiten en achter het geld aan te zitten.

,,Het is een enorme inspanning om te zorgen dat het verdiende geld binnenkomt,’’ merkt ook Joost van den Brink, transitiemanager bij Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie. ,,Dat gaat ten koste van de zorg.’’ Sommige goed lopende instellingen zouden technisch failliet zijn,’’ vertelt Erik Heijdelberg, bestuurder bij de William Schrikker Groep (WSG), terwijl er werk genoeg wordt verricht.

Welke instellingen in nood verkeren, is geheim. Tijdens een bijeenkomst van Jeugdzorg Nederland werd wel duidelijk dat vrijwel alle instellingen problemen hebben, stelt Heijdelberg. Een betere betalingsmoraal zou een stuk helpen. Ook de administratie kan een stuk eenvoudiger en uniformer.

Bron: De Gelderlander (http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/aanbieders-jeugdhulp-zijn-bang-om-te-bezwijken-1.5934078)

MP900422690 MP900422690