Helpt dialectische gedragstherapie suïcide bij autisme te voorkomen?

Sponsoren en donateurs gezocht

Suïcidaliteit bij autisme komt vaker voor bij volwassenen dan eerder werd gedacht, maar het is niet bekend welke behandeling hiervoor geschikt is. Er is nog weinig kennis over de behandeling van suïcidaliteit in deze doelgroep, wat schadelijke gevolgen heeft voor patiënten en hun naasten.

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornissen met suïcidaal gedrag en automutilatie. Er zijn aanwijzingen dat DGT effectief is voor de behandeling van volwassenen met autisme en suïcidaliteit. Daarom gaat de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Parnassia Groep onderzoek doen naar de effectiviteit van DGT bij volwassenen met autisme en suïcidaliteit. Meerdere grote GGZ-instellingen met een gespecialiseerde autisme afdeling zullen deelnemen.

Het betreft een gerandomiseerde klinische studie, deelnemers zijn van tevoren gescreend en hebben als voorwaarde de diagnose ASS met suicidale gedachtes, intenties en/of zelfbeschadiging.

Er zullen therapeuten getraind worden in DGT door Wies van den Bosch, gecertificeerd trainer/supervisor DGT van het Linehan Instituut en hoofd DGT Nederland en Belgie en door Anne Huntjens docent DGT en trainer in opleiding. De door hen opgeleide therapeuten zullen deze groepen gaan behandelen/begeleiden.

Naast elke groep die DGT zal krijgen, staat een groep die de zogeheten treatment as usual zal krijgen.

Ben jij of ken jij iemand met autisme (of anderzins betrokken)?

Voor het onderzoek is nog de nodige financiele steun nodig. De initiatiefnemenrs zijn dan ook op zoek naar sponsoren. Doneren an via de site www.onderzoekautisme.nl of rechtsreeks via (Triodos Bank) NL88TRIO0390268836 t.n.v. A. Huntjens, o.v.v: ”Onderzoek Autisme”

Bron: Persbericht

(In ons juni-magazine zullen wij uitgebreid aandacht aan dit onderwerp besteden.)

coin_graph_195879 coin_graph_195879

Reacties
Reactie: (Nika Mellor)
8-6-2019, 10:10
Kun jij contact met mij hierover opnemen. Heb ASS en werk met ASS op een polikliniek. vr.gr. Nika

Reactie: (Pieta van Dishoeck)
19-9-2016, 21:40
Besten, Ik zou graag een casus met jullie willen bespreken, welke valt binnen jullie doelgroep, vr gr Pieta van Dishoeck