Verzekeraars spannen proces aan tegen apotheker vanwege conflict ADHD-medicatie

CZ en OHRA gaan namens tenminste 60 van hun verzekerden procederen tegen Regenboog Apotheek. Volgens de verzekeraars heeft Regenboog Apotheek gesuggereerd dat zijn medicijnen tegen adhd volledig door de verzekering werden vergoed, maar dat bleek niet het geval. Regenboog diende gepeperde rekeningen in bij de patiënten. Dat schrijft de Volkskrant.

Een van de benadeelden is Cornelis Nolta. Hij kreeg in 2012 de diagnose adhd en hij moest methylfenidaat slikken (vooral bekend als ritalin). Aanvankelijk kocht hij een merkloze variant bij zijn plaatselijke apotheker. Daar moest hij bijbetalen, omdat de verzekering niet de volledige kosten dekte.

Maar bij Regenboog Apotheek kon hij een iets langer werkend middel krijgen dat, aldus de apotheek, volledig werd vergoed. Hij bestelde de medicijnen bij de webshop van Regenboog.

Rekening van 1.200 euro

Nolta gebruikte de middelen van Regenboog enkele maanden en stapte toen weer over op een ander middel. Drie jaar later, eind vorig jaar, kreeg hij de rekening gepresenteerd: 1.200 euro. Nolta: ’Voor vergelijkbare medicijnen betaalde ik bij mijn plaatselijke apotheek 30 euro per maand. Bij Regenboog 150 euro.’

Nolta weigerde te betalen en nam contact op met zijn verzekeraar, OHRA. Die bleek al vaker klachten van Regenboog-klanten te hebben gehad. Samen met de gelieerde verzekeraar CZ besloot OHRA het voor de gedupeerde klanten op te nemen. ’We spannen geen rechtszaak aan, maar als Regenboog dat doet, treden wij namens hen op’, zegt een woordvoerder. In geval die zaak wordt verloren, betalen de verzekeraars de schade.

CZ

Paul Harder, de eigenaar van Regenboog Apotheek, stelt dat hij elk jaar de betrokken klanten er op heeft gewezen welke verzekeraars wel en welke niet zijn adhd-medicijnen vergoeden. Hij stelt dat hij de patiënten ook heeft verwittigd zodra bleek dat CZ en OHRA niet zouden vergoeden. Maar Nolta zegt dat die informatie veel te laat kwam: eind 2012 pas. Toen had hij die pillen al lang binnen.

CZ noemt het optreden van Regenboog ’echt heel kwalijk’. ’Na drie jaar met terugwerkende kracht nog verrast worden met alle rekeningen kan echt niet door de beugel. Wij hebben huilende verzekerden aan de lijn gehad, waar de apotheker een incassobureau op af had gestuurd.’

Eerder conflict

Andere verzekeraars ondernemen geen actie tegen Regenboog. Achmea weigert al enkele jaren een contract te sluiten met Regenboog, ook al vanwege problemen met de vergoeding van adhd-middelen. Menzis en VGZ vergoeden de Regenboog-medicatie wel. Regenboog ligt regelmatig in de clinch met verzekeraars. In 2015 moest de apotheek al eens 2,3 miljoen terugbetalen aan verzekeraar Achmea. Ook dat conflict ging om de vergoeding van methylfenidaat.

Recenter is het conflict tussen Regenboog en een groot aantal verzekeraars over de vergoeding van zogenaamde afbouwstrips die Regenboog levert. Met die strips kunnen gebruikers van verslavende medicijnen afkicken. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor, maar veel psychologen en psychiaters zijn ervan overtuigd dat dit werkt. Alleen Achmea praat met Regenboog over het vergoeden van deze strips.

Regenboog, met acht vestigingen in het land een kleine apotheekketen, heeft het financieel moeilijk. In 2014 boekte de keten een verlies van bijna 6 miljoen euro en het eigen vermogen implodeerde: van 9,5 miljoen naar 3,5 miljoen euro.

Bron: De Volkskrant / Gerard Reijn (http://www.volkskrant.nl/wetenschap/verzekeraars-trekken-ten-strijde-tegen-apotheek-vanwege-adhd-conflict~a4292874/)

Zie ook:
Schippers onderzoekt of goedkoper ADHD-medicijn kan blijven (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3621037/nieuws/schippers_onderzoekt_of_goedkoper_adhd-medicijn_kan_blijven.html?page=1)
 Hoorzitting vaste Tweede Kamercommissie over ADHD-medicatie (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3619870/nieuws/hoorzitting_vaste_tweede_kamercommissie_over_adhd-medicatie.html?page=1)
KNMP bezorgd over bijbetaling voor ADHD pil (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3619060/nieuws/knmp_bezorgd_over_bijbetaling_voor_adhd_pil.html?page=1)
Dexamfetamine voor ADHD wordt duur medicijn (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3613737/nieuws/dexamfetamine_voor_adhd_wordt_duur_medicijn.html?page=3)

 

medical_tablets medical_tablets