Het kabinet en de VNG gaan gezamenlijk het probleem van onverzekerd zijn van verwarde personen aanpakken. Dit schrijven ministers Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.
In de praktijk komt het helaas voor dat mensen niet de juiste zorg krijgen omdat ze geen verzekering hebben. Dit kan spelen bij bijvoorbeeld dak- en thuislozen. Afgesproken is dat gemeenten mensen zonder verzekering actief gaan toeleiden naar een zorgverzekering, onder andere door een briefadres te verstrekken.
Begeleiding ex-gedetineerden
Daarnaast regelt het ministerie van VenJ dat ex-gedetineerden wanneer nodig begeleid worden naar een zorgverzekering als onderdeel van hun re-integratie. Door deze acties moet het aantal mensen zonder verzekering sterk worden teruggebracht. Als definitief vangnet komt er vanuit het ministerie van VWS een regeling die er in geval van nood voor zorgt dat de kosten van een huisarts, geestelijke gezondheidszorg of een ziekenhuisopname voor deze mensen in eerste instantie gedekt worden. De acties tegen onverzekerdheid maken onderdeel uit van de bredere aanpak van de problematiek rondom verwarde personen.
Aanjaagteam verwarde personen
In oktober 2015 is het ‘aanjaagteam Verwarde Personen’ geïnstalleerd. Dit team staat onder leiding van burgemeester van Alphen aan den Rijn Liesbeth Spies. Het aanjaagteam heeft als doel gemeenten en haar ketenpartners te ondersteunen bij het opstellen van een sluitende aanpak voor én met personen met verward gedrag. Het team werkt in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie en de VNG onder meer aan de bevordering van een sluitende ondersteuningsketen, zorg voor verwarde personen en het inzichtelijk maken van belemmeringen die betrokkenen ervaren.
Bron: VNG (https://vng.nl/onderwerpenindex/maatschappelijke-ondersteuning/maatschappelijke-opvang/nieuws/brede-aanpak-onverzekerdheid-personen-met-verward-gedrag)