Virtuele dolfijnentherapie mogelijk behulpzaam voor mensen met autisme

Het Groningse bedrijf VIEMR heeft de wereldwijde primeur van de 360 graden-video’s van zwemmende wilde dolfijnen. Met behulp van een virtual reality-bril kunnen de beelden onder meer worden gebruikt bij de behandeling van psychische aandoeningen.

Het betreft 360 graden-beelden van wilde dolfijnen die gefilmd zijn in het Sataaya rif in de Rode Zee in Egypte. Met een speciale onderwatercamera heeft het team van VIEMR beelden weten te maken als nooit tevoren. De beelden zijn uniek in de wereld en er is nu al veel belangstelling voor vanuit de geestelijke gezondheidszorg. Die wil de beelden in combinatie met virtual reality-brillen gebruiken voor de behandeling van aandoeningen als autisme, ADHD en angststoornissen.

Volgens Omroep Fryslân was het Ziekenhuis Academisch Medisch Centrum Groningen (UMCG) meteen enthousiast. Het ziekenhuis begint volgens de omroep met een onderzoek naar de uitwerking van de therapie bij autisten en mensen met PDD-NOS.
Pikant detail: UMCG-bestuurder Jos Aartsen kwam vorig jaar in het nieuws (https://www.oogtv.nl/2015/07/bestuurder-umcg-declareert-dolfijnentrip-suriname/), omdat hij tijdens een studiereis onder andere een dofijnentrip declareerde.

Het maken van de beelden is een initiatief van The DolphinSwim Club. Deze organisatie heeft als doel om zoveel mogelijk mensen in de wereld de schoonheid van wilde dolfijnen te laten ervaren door Virtual Reality. Op de website van de organisatie kan men meerdere video’s en een virtual reality-bril bestellen.

Bron: persbericht VIEMR, omroep Fryslân (http://www.omropfryslan.nl/nieuws/636976-video-umcg-komt-met-therapie-zwemmen-met-dolfijnen)

Zie ook de video (https://www.youtube.com/watch?v=5R85gwSq4gk&feature=youtu.be)

dolfijn dolfijn