Patiënten vaak niet voorbereid op terugkeer depressie

Veel patiënten die een depressie overwonnen, worden er niet op voorbereid dat die terug kan komen. Slechts 42 procent maakt samen met zijn psychiater of psycholoog een plan om alarmsignalen te herkennen en terugval te voorkomen, hoewel bekend is dat mensen met de juiste begeleiding beter tegen een volgende depressie zijn beschermd.

Uit een enquête van de Depressie Vereniging, een landelijke patiëntenvereniging, onder 470 mensen blijkt dat één op de zes het onderwerp ’terugval’ zelfs helemaal niet heeft besproken met zijn therapeut. Het risico daarop is enorm groot: na een eerste depressie krijgt de helft ook een volgende en na de tweede depressie valt maar liefst 70 procent weer terug.

Een zorgwekkende uitkomst, vindt Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij kan niet beoordelen hoe representatief de enquête is, maar noemt die desondanks ”belangrijk”. Bockting deed onderzoek naar de vraag of je mensen voor een volgende depressie kunt behoeden. ”Het is bekend dat je het risico op terugval met 25 tot 50 procent kunt verminderen. Dat mensen daar in de behandelkamer niet standaard op worden gewezen, vind ik ernstig.”

Drie methodes
Er zijn grofweg drie methodes om langer of voorgoed depressievrij te blijven. Mensen die genezen zijn verklaard, kunnen nog jarenlang anti-depressiva blijven slikken. ”Dat helpt, maar niet bij iedereen”, zegt Bockting. ”Nadeel is dat veel mensen geen pillen meer willen slikken als ze eenmaal zijn hersteld. Of ze vinden het moeilijk om zich aan de voorgeschreven dosis te houden.”

Bron en verder lezen: Trouw / Iris Pronk (http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4296789/2016/05/09/Patienten-vaak-niet-voorbereid-op-terugkeer-depressie.dhtml)

alone_being_alone_answers_216254 alone_being_alone_answers_216254