Mushrooms als medicijn voor depressie

De Azteken gebruikten ze al, ze waren in de jaren zestig en zeventig razend populair onder hippies, en op Aziatische stranden worden ze je ook nu nog van alle kanten aangeboden: magic mushrooms. Ze worden vooral als roesmiddel gebruikt, maar deze paddenstoelen met hun psychedelische, geestverruimende werking kunnen wellicht ook medisch worden ingezet: ze lijken namelijk een goed middel om depressies aan te pakken. Dat schrijft RTL-nieuws.

Basis voor medicijn

Uit jarenlang Brits onderzoek blijkt dat het toedienen van twee doses psilocybin, de actieve stof in de paddenstoelen, de depressies van een twaalftal proefpersonen zeker drie weken sterk onderdrukte. Bij vijf van hen duurde het uitblijven van een zware depressie zelfs drie maanden, schrijft The Guardian.

De onderzoekers hopen dat de resultaten van de proeven kunnen leiden tot een voor iedereen toegankelijk medicijn op basis van de werkzame stof in de paddenstoelen.  

Niet zelf experimenteren

Maar ga nou niet, als je depressief bent, zomaar zelf aan de paddo’s. Dat kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Dokter Robin Carhart-Harris, die het onderzoek leidde, waarschuwt dat psychedelische drugs sterke psychologische effecten kunnen hebben. ”Rond onze experimenten zijn allerlei voorzorgsmaatregelen genomen. Patiënten worden zorgvuldig gescreend en zij krijgen hulp van professionele therapeuten.” 

Alle twaalf proefpersonen leden aan zware depressies en reageerden niet op ten minste twee antidepressiva. Zij kregen aanvankelijk een lage dosis psilocybin, om te kijken of ze last kregen van bijwerkingen. Ze werden behandeld in een speciaal ingerichte kamer, waarin muziek te horen was. Twee psychiaters bleven met hen praten terwijl de patiënten de psychedelische ervaring ondergingen.

Hoopvolle resultaten

Het is de onderzoekers nog niet duidelijk of het effect van de drugs door een chemische reactie in de hersenen wordt veroorzaakt, of dat de psychedelische ervaring, die door gebruikers wordt omschreven als spiritueel of mystiek, de proefpersonen een nieuw levensperspectief bood.

Maar de wetenschappers zijn er wel van overtuigd dat de resultaten met psilocybin hoop bieden voor behandelingen tegen depressies. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Psychiatry Journal (pdf) (http://www.thelancet.com/pb/assets/raw/Lancet/pdfs/S2215036616300657.pdf).

Bron: RTL Nieuws (http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/te-space-wondermedicijn-paddos-ingezet-strijd-tegen-depressie)

paddetoel paddetoel