Principieel meningsverschil tussen Klijnsma en gemeenten over beschut werk

Staatssecretaris Jetta Klijsma (PvdA) van Sociale Zaken en de Nederlandse gemeenten zijn verwikkeld in een hoogoplopend conflict. Reden: het creëren van beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidshandicap. Dat schrijft de NOS.

Op dit moment zijn er nog veel te weinig beschutte banen gerealiseerd, vindt Klijnsma. Omdat er op korte termijn nog geen zicht is op verbetering, gaat Klijnsma het gemeenten verplichten beschut werk te regelen. De gemeenten zijn hier boos over.

Participatiewet

Sinds januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Hierin staat onder andere dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het realiseren van beschut werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar dat komt dus nog niet van de grond. Aan het einde van dit jaar zouden er zo’n 3200 beschutte werkplekken moeten zijn. Uiteindelijk moeten het er 30.000 worden. De teller staat nu op zo’n 115 gerealiseerde banen.

Tilburg en Leidschendam-Voorburg zijn twee gemeenten die voorop gaan in het verzet tegen het verplicht stellen van beschut werk. Ze bieden op dit moment geen enkele beschutte baan en dat is een bewuste keuze. De gemeenten kiezen ervoor een bredere doelgroep aan de slag te helpen: naast mensen met een handicap, ook mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

”Als je kiest voor beschut werk, dan kies je voor een kleine groep mensen met een goed regiem. Tegen een groot aantal mensen zeg je in dat geval: je moet maar zien hoe je het doet. Dat vind ik oneerlijk”, zegt wethouder Erik de Ridder (CDA) van Tilburg.

Wethouder Nadine Stemerdink (PvdA) van Leidschendam-Voorburg vindt een zinvolle dagbesteding belangrijker dan een inkomen verdienen. ”Gemeenten hebben een heel goede kijk op hoe je het lokaal kan regelen. Ik vind het raar dat het Rijk nu beschut werk wil verplichten. Laat het aan de gemeenten over.”

In Leidschendam regelt de gemeente vrijwilligerswerk of dagbesteding. Met behoud van uitkering en dus zonder een salaris. Juist het verdienen van een inkomen in een beschutte baan is voor staatssecretaris Klijnsma cruciaal. De wethouders verschillen hierover dus principieel van mening met de staatssecretaris.

Mocht Klijnsma de verplichting doorzetten en beschut werk in de wet verankeren, dan gaan de wethouders toch overstag. ”Ik ben een wethouder, dus houd ik me aan de wet”, zegt De Ridder. Dan moet er wel extra geld bij, vinden de gemeenten. 

Bonus

Want uiteindelijk is het ook een geldkwestie. Op dit moment krijgen gemeenten een bonus van 3000 euro voor elke gerealiseerde beschutte plaats. Gemeenten willen dat die bonus structureel wordt. 

Staatssecretaris Klijnsma geeft in een reactie aan dat gemeenten structureel 34.000 euro per nieuwe beschutte werkplek van het Rijk krijgen. Volgens haar is dat toereikend om beschut werk te kunnen aanbieden. 

”Daarnaast heeft Klijnsma vorig jaar 100 miljoen euro beschikbaar gesteld om gemeenten te helpen bij de opstart van deze voorziening. Ze hecht eraan dat kwetsbare mensen die alleen in een beschutte omgeving kunnen werken die mogelijkheid krijgen. Daarom gaat ze dit wettelijk verplichten”, aldus het ministerie.

Bron: NOS (http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2134013-klijnsma-en-gemeenten-blijven-ruzien-over-beschut-werk.html?title=klijnsma-en-gemeenten-blijven-ruzien-over-beschut-werk)

Portretfoto st-klijnsma Portretfoto st-klijnsma