Een kind moet nu gemiddeld 5,3 weken wachten voor het eerste gesprek plaatsvindt bij de hulpinstantie. De hoogste uitschieter is een wachttijd van 15 weken. Volwassenen krijgen gemiddeld na 4,9 weken een intake-gesprek. Dat schrijft het AD, dat zich baseert op een rapport van GGZ Nederland dat vandaag naar buiten komt. Hieruit blijkt dat de maximale wachttijd van vier weken wordt overschreden.
Eerder deze week publiceerde het NIP de uitslag van een enquete (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3633455/nieuws/wachtlijsten_bij_vrijgevestigde_psychologen_worden_langer.html?page=1) waaruit bleek dat de wachtlijsten bij vrijgevestigde psychologen opliepen.
Hoe lang hulpzoekenden in 2015 moesten wachten, is volgens de GGZ niet precies te zeggen, omdat dat nog niet landelijk in kaart werd gebracht. Na signalen over groeiende wachttijden, begon de brancheorganisatie begin dit jaar een onderzoek.
Ernstig
Lange wachtlijsten kunnen zeer ernstige gevolgen hebben, waarschuwt een GGZ-woordvoerder: ,,De problemen bij jongeren en volwassenen kunnen zich opstapelen, waardoor zij onnodig in crisissituaties kunnen komen. Zij moeten erop kunnen rekenen dat ze binnen de vastgestelde normen zorg krijgen.”
De groeiende wachttijden komen volgens GGZ Nederland grotendeels doordat gemeenten te weinig jeugdhulp inkopen, sinds die zorg begin 2015 aan hen is overgedragen. En zorgverzekeraars zouden al langere tijd te krap inkopen als het gaat om geestelijke hulp voor volwassenen.
Budget
De GGZ-woordvoerder: ,,Instellingen zijn gekrompen, en dus duurt het langer voordat een nieuwe cliënt aan de beurt is. En in sommige gevallen is het budget halverwege het jaar al op, waardoor hulpzoekenden maanden moeten wachten tot er een oplossing is gevonden.”
De branchevereniging roept gemeenten en verzekeraars op het geld dat zij van het rijk hebben gekregen voor geestelijke gezondheidszorg ook daaraan te besteden.
Bron: AD (http://www.ad.nl/gezond/wachtlijst-psychische-hulp-kan-gevaarlijk-zijn-voor-patient~a2d6f197/)