Jonge meiden die leven op smoothies en niet meer met vriendinnen naar de stad durven omdat ze niet weten wat er op het menu staat. 14-jarigen aan de eiwitshakes om zo veel mogelijk spieren te kweken. Hulpverleners zien bij tieners de focus op ’gezond’ zorgelijke vormen aannemen. Bijzonder hoogleraar Eetstoornissen Eric van Furth gaat onderzoek doen naar het fenomeen orthorexia, zoals het dwangmatig omgaan met gezond leven wordt genoemd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
Geen erkende ziekte
Orthorexia is nog geen erkende ziekte, maar komt in de jeugdgezondheidszorg duidelijk aan het licht. Daarom ontwikkelt TNO nu een richtlijn ondervoeding. ,,De focus ligt tot nu toe op overgewicht, maar het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door ongezonde eetgewoonten is net zo belangrijk”, aldus Caren Lanting van TNO in het AD.
Jongerensite JouwGGD.nl last de komende maand extra chatsessies in, omdat de gezondheidsdienst wordt overspoeld met vragen over gewicht en voeding. ,,We leven in een cultuur van selfies en er goed uitzien. Daar kunnen jongeren knap onzeker van worden’’, constateert Petra van Tiggelen van JouwGGD.nl.
Brugklassers
Jeugdartsen en -verpleegkundigen maken zich zorgen: ,,In bijna alle gesprekken met brugklassers gaat het over voeding’’, zegt jeugdverpleegkundige Viviane Hermans. Vaak gaan brood en zuivel in de ban, of ze sporten zich suf. Helemaal niet gezond voor deze leeftijdscategorie, stelt Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen Nederland.
Orthorexia is lastig te herkennen: de tieners - veelal meiden - vallen niet zo extreem af als bij anorexia. ,,Voor de buitenwereld lijkt er weinig aan de hand. Ze nemen bijvoorbeeld dagenlang alleen superfoods en groente, maar houden dat niet vol en eten dan ineens veel meer dan ze willen. Per saldo blijven ze op gewicht”, legt psycholoog Rozemarijn Vos van centrum voor eetstoornissen Accare uit.
Instagram is een belangrijke voedingsbodem voor onzekere jongeren. Het wemelt er van de tegenstrijdige eetadviezen en ’fitte’ lijven. Jongeren spiegelen zich daaraan, zegt gedragswetenschapper Dian de Vries.
Bron: Algemeen Dagblad, Ellen van Gaalen en Francine Wildenborg (http://www.ad.nl/home/angst-bij-tiener-voor-slecht-eten-wordt-obsessie~aac39fcf/)