Veel meer dan regen, temperatuur of luchtvervuiling bepaalt de hoeveelheid zonlicht je mentale gezondheid.
Winterdepressie, of seizoensafhankelijke Depressie (SAD), is een aandoening waarbij mensen de neiging hebben in de winter depressief te worden. Belangrijkste factor voor de aandoening is het aantal zonuren. Met het afnemen van het aantal zonuren stijgen de negatieve gevoelens.
Een recent onderzoek van de Brigham-Young Universiteit (BYU) toont nu aan dat de impact van zonlicht niet enkel geldt voor SAD-patiënten, maar ook voor iedereen. De onderzoekers combineerden data over het weer, data van psychologen over de emotionele gezondheid en luchtvervuilingsdata. Ze ontdekten dat het aantal uren zonlicht de meest bepalende factor is als het aankomt op het beïnvloeden van ons humeur.
Volgens professor en psycholoog Mark Beecher denken mensen dat ze op een regenachtige dag meer terneergeslagen zijn. ’Dat zagen we niet terug in ons onderzoek. We keken naar zonnestraling op een dag en de hoeveelheid daarvan die daadwerkelijk de grond raakte. Daarnaast keken we ook naar de temperatuur, luchtvervuiling, gevoelstemperatuur, windsnelheid en neerslag. Het enige wat bleek te tellen voor de emotionele en mentale balans was de hoeveelheid tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang.’ Met deze resultaten kunnen psychologen individuele en preventieve maatregelen treffen als de dagen korter worden.
Bron: eoswetenschap (https://eoswetenschap.eu/artikel/vooral-zonlicht-be-nvloedt-humeur)