Vroeger op scouting? Nu minder kans op psychische klachten!

Scouting is niet alleen goed om te leren hoe je vlotten bouwt en vuurtjes stookt: mensen die als kind op scouting zaten, hebben op latere leeftijd ook minder psychische problemen. Dat wil zeggen: in Engeland. Dat schrijft RTL-Nieuws Naar aanleiding van  een grote studie onder bijna 10.000 Britten die in 1958 werden geboren, de National Child Development Study. ”De vaardigheden die je bij scouting leert, komen de rest van je leven van pas.”

Een kwart van de deelnemers aan het onderzoek zat als kind op scouting. Zij hadden op middelbare leeftijd 15 procent minder vaak last van psychische klachten, zoals angsten en stemmingsstoornissen, dan mensen die niet op scouting hadden gezeten.

Ook voor kinderen van nu

Hoogleraar Chris Dibben van de universiteit van Edinburgh was een van de hoofdonderzoekers. ”Het is opzienbarend dat mensen daar zo’n voordeel van hebben, vele jaren nadat ze op scouting hebben gezeten”, zegt hij tegen de Britse krant The Independent. De onderzoekers denken dat de voormalige scouts baat hebben bij de ontwikkeling van kwaliteiten als zelfredzaamheid en teamwerk en dat ze profiteren van het feit dat ze vroeger gestimuleerd werden om veel naar buiten te gaan. Mogelijk helpt dat mensen om te gaan met spanningen en zorgt het ervoor dat ze op latere leeftijd meer bereiken, waardoor ze minder last hebben van spanningen.

Sociale vaardigheden

Kinderpsycholoog Tischa Neve zegt tegen RTL Nieuws dat scouting zeker goed kan werken. ”Bij scouting werken kinderen altijd samen met andere kinderen. Ze proberen problemen op te lossen en gaan uitdagingen aan in de natuur. Ze zijn sociaal én cognitief bezig. Zo doen ze sociale en emotionele vaardigheden op. Wat minder sociaal vaardige kinderen kunnen daar extra baat bij hebben. Dat komt de rest van je leven van pas.”

Neve houdt wel een slag om de arm over dit onderzoek. ”Om echt te stellen dat scouting in je jeugd zo’n positief effect heeft op je mentale gezondheid als je 50 bent, daar is wel meer onderzoek nodig. Maar interessant is het zeker.”

Minder snel op het criminele pad

Wendy van Rossum werkt bij Scouting Nederland. ”Uit ons eigen onderzoek kwam een paar jaar geleden dat de lichamelijke activiteit niet alleen goed is voor de gezondheid. Kinderen die op scouting zitten, stoppen minder snel met school en raken minder snel op het criminele pad. Terwijl ze plezier maken, leren ze veel sociale vaardigheden. We horen later vaak terug dat ze in een baan profijt hebben van wat ze hebben geleerd. Bijvoorbeeld doordat ze bij ons moeten samenwerken en steeds meer verantwoordelijkheid krijgen.”

Kinderen die bijvoorbeeld niet zo goed zijn in sport, leren volgens Van Rossum bij scouting dat ze andere talenten hebben. ”Als je niet goed kan voetballen terwijl je op voetbal zit, zit je iedere zaterdag op de bank. Bij scouting doe je iedere week iets anders, daardoor ben je altijd wel ergens goed in. En daar krijgen kinderen meer zelfvertrouwen van.”

Bron: RTL-Nieuws (http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/scouting-kinderen-meer-zelfvertrouwen-en-minder-psychische-problemen)

scouting scouting