Kinderhersenen reageren anders op Ritalin dan volwassen brein

MRI is een veelbelovende techniek om afwijkingen in het dopaminesysteem in de hersenen vast te stellen op een voor de patiënt niet belastende manier. De door Schrantee onderzochte methode heet de farmacologische MRI. Hierbij wordt een medicijn gebruikt om een activiteit in de hersenen te veroorzaken en daarna op te sporen. Uit haar promotieonderzoek blijkt verder dat er verbeteringen nodig zijn om de techniek nog gevoeliger te maken.
Schrantee heeft hiermee bepaald of het ADHD-medicijn Ritalin andere effecten heeft bij kinderen dan bij volwassenen. Het medicijn werkt op het dopaminesysteem in de hersenen. Dopamine is een boodschapperstof die een rol speelt bij onder meer concentratie. Die concentratie is voor patiënten met ADHD een probleem.
Uit de farmacologische MRI-studie blijkt dat de doorbloeding in de hersenen bij kinderen in reactie op Ritalin, één week na het stoppen met de medicatie, was verhoogd. Bij de volwassenen was geen verschil in mensen die het echte medicijn of een neppil krijgen. Bij kinderen was dat verschil in de twee groepen er dus wel.
Volgens Schrantee leert dit eerste onderzoek dat medicijnen bij kinderen andere uitwerkingen kunnen hebben dan volwassenen, doordat de kinderhersenen nog in ontwikkeling zijn. Ze hoopt hiermee het bewustzijn in de maatschappij te vergroten over de mogelijke langetermijneffecten van stijgend medicatiegebruik bij kinderen. Het gebruik bij kinderen moet goed worden afgewogen tot er meer bekend is over de effecten van Ritalin op de lange termijn.

Bron: AMC (https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Agenda/Overzicht/Evenementen-overzicht/Effect-van-Ritalin-op-kinderbrein-in-MRI-onderzocht.htm)

psychofarmaca 1 psychofarmaca 1