De provincie Drenthe krijgt een zogeheten ‘psycholance’ en een spoedpoli om verwarde personen op te vangen. Vanaf 1 maart moeten beide in gebruik worden genomen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. In Amsterdam is de psycholance al een succes gebleken.
De politie gaf in september aan vanaf 1 januari te stoppen met het opvangen en vervoeren van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. In mei 2016 liet de GGZ Drenthe weten graag een spoedpoli in Assen te willen om verwarde personen op te kunnen vangen. Dat plan lijkt nu werkelijkheid te worden.
Asser Burgemeester Marco Out, aanspreekpunt over verwarde personen: „De financiën zijn nog niet helemaal rond, maar vooruitlopend daarop is de GGZ al begonnen met de voorbereidingen. Anders blijf je het uitstellen.” De verwachting is dat de poli 1 maart opent bij de acute opvang van de GGZ in Assen.
„De politie heeft aangegeven minder tijd kwijt te willen zijn aan het opvangen van verwarde personen. Daar draagt deze poli aan bij”, zegt Out. „Waar voorheen bijvoorbeeld celblokken werden gebruikt om mensen op te vangen, kan dat straks in de poli. Dat is ook veel geschiktere omgeving. We blijven wel nadrukkelijk met politie in gesprek. Op het moment dat het nodig is, wordt de politie gewoon betrokken.”
Bij de GGZ in Assen komt ook de ‘psycholance’ te staan, waarin verwarde mensen vervoerd kunnen worden. „Het is een soort aangepaste ambulance die minder hectisch is”, legt Out uit. „Bijvoorbeeld zonder zwaailichten.” Welke kleur het voertuig krijgt, wordt nog bekeken door UMCG ambulancedienst, die de psycholance verzorgt. Out: „In andere provincies worden ze al gebruikt. Daar zie je dat ze vaak wel geel zijn, maar dan met een andere accentkleur.”
De psycholance wordt bekostigd uit rijksmiddelen. De spoedpoli, die op jaarbasis een half miljoen euro kost, kan daar waarschijnlijk niet op rekenen. „We hebben gesprekken met de Rijksoverheid voor de financiering maar dat schiet niet echt op. We hebben wel goed contact met zorgverzekeraars. Mogelijk dat zij een belangrijk deel van de kosten bijdragen.”
Het resterende bedrag komt waarschijnlijk bij de Drentse gemeenten terecht. „Een half miljoen euro is natuurlijk veel geld, maar dat wordt hiermee wel goed besteed”, zegt Out.
Bron: Dagblad van het Noorden (http://www.dvhn.nl/drenthe/Spoedpoli-en-psycholance-voor-Drenthe-21879123.html)