Online klachtgerichte mini-interventies verminderen depressieve klachten

De online klachtgerichte mini-interventies voor slaapproblemen, stress en piekeren verminderen depressieve klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research.

‘Beter slapen’, ‘Minder stress’ en ‘Minder piekeren’ zijn drie online trainingen om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten. Deze klachtgerichte mini-interventies (online KMI’s) worden aangeboden op www.snelbeterinjevel.nl.

Slaapproblemen, stress en piekeren zijn veelvoorkomende klachten die aantoonbaar samenhangen met depressie. Het doel van de online KMI’s is om depressieve klachten te verminderen en een depressie te voorkomen door het aanpakken van slaap-, stress- en piekerklachten. De online KMI’s zijn gebaseerd op verschillende elementen uit cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, mindfulness en positieve psychologie. Belangrijke onderdelen zijn het dagboek en de modules met praktische informatie en oefeningen, zoals anti-pieker technieken, leren ontspannen en energie opladen. Men kan de trainingen zelfstandig en los van elkaar volgen. Aanmelden is gratis.

Het onderzoek

Het Trimbos-instituut onderzocht in een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek het effect van de online KMI’s op depressieve klachten. In dit onderzoek werd ook gekeken naar het effect op slaapproblemen, stress, pieker, angstklachten en welbevinden.

Aan het onderzoek deden 329 deelnemers met milde tot matige depressieve klachten en slaap-, stress of piekerklachten mee. Zij werden willekeurig aan twee groepen toegewezen. Eén groep kreeg direct toegang tot de online KMI’s (interventiegroep) en de andere groep kreeg toegang na drie maanden (controlegroep).

De resultaten

Na drie maanden waren de depressieve klachten in de interventiegroep meer afgenomen dan in de controlegroep. Ook daalden in de interventiegroep de slaapklachten, piekerklachten en angstklachten meer en nam het welbevinden meer toe. Er zijn geen effecten gevonden op stressklachten. Na zes maanden bleven de verbeteringen in de interventiegroep zichtbaar.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research, Vol 19, No 1 (2017) doi: 10.2196/jmir.6581

Lees het artikel. (https://www.jmir.org/2017/1/e4/)

Dit jaar start een onderzoek  (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/?bericht=2226)naar de inzet van de online KMI’s met begeleiding in de huisartsenpraktijk.

ehealth 1 ehealth 1