Misofonie blijkt aantoonbaar in hersenen

Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat misofonie verder gaat dan alleen het hebben van een afkeer van geluiden als het schrapen over een schoolbord met je nagels. Dat schrijft Nu.nl, dat zich daarbij baseert op een artikel in Current Biology.

Misofonie is een aandoening waarbij bepaalde geluiden extreme woede kunnen oproepen. ”Voor mij voelt het als een dreiging, waarbij ik de neiging krijg uit te halen”, zegt een vrouw die onder meer getriggerd wordt door het ritselen van een zakje chips tegen de BBC. ”Het is vechten of vluchten.”

In Nederland bestaat een Vereniging Misofonie (http://verenigingmisofonie.nl/), maar tot nu toe was er nauwelijks wetenschappelijke literatuur over de aandoening. Uit onderzoek van Britse wetenschappers blijkt nu dat de hersenen van sommige mensen zo bedraad zijn dat ze een ”overdreven” emotionele reactie oproepen bij specifieke geluiden. 

Voor het onderzoek werden de hersenen bekeken van twintig mensen met en 22 mensen zonder misofonie. Zij kregen een reeks geluiden te horen terwijl ze een MRI-scan ondergingen. 

Over de rooie

Uit de resultaten, die gepubliceerd werden in Current Biology, bleek dat het gedeelte van de hersenen dat gevoel koppelt aan emoties ”overactief” is bij mensen met misofonie. ”Zij gaan over de rooie bij het horen van bepaalde geluiden”, aldus een arts van Newcastle University. ”Meestal reageren ze met woede.” Het AMC in Amsterdam biedt een therapie voor misofonie.

Bron: Nu.nl (http://www.nu.nl/gezondheid/4440690/meer-duidelijkheid-extreme-woede-bij-horen-van-eetgeluiden.html)
Oorspronkelijke bron: Current Biology (http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)31530-5)

onderzoek ggz 2 onderzoek ggz 2