'Kinderen uit arme gezinnen hebben vaker gedragsproblemen'

Kinderen die opgroeien in armoede hebben meer kans op sociale-, emotionele- en gedragsproblemen dan andere leeftijdsgenoten. Het gaat hierbij om kinderen uit huishoudens die een inkomen hebben dat gemiddeld 60 procent lager is dan het nationaal gemiddelde. Dat schrijft Nu.nl, dat zich daarbij baseert op onderzoek van

de University’s Department of Public Health and Policy, gepubliceerd in  The Lancet Public Health (http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanpub/PIIS2468-2667(17)30011-7.pdf).

De onderzoekers van hebben voor hun onderzoek 6.063 Britse gezinnen gevolgd gedurende acht jaar. Al deze gezinnen leefden aan het begin van het onderzoek boven de armoedegrens. Het inkomen van 14 procent van deze gezinnen zakte gedurende deze periode onder de armoedegrens. De onderzoekers vergeleken de mentale gezondheid van kinderen uit deze gezinnen met kinderen uit de andere 86 procent van de huishoudens. Kinderen uit een arm gezin hadden 40 procent meer kans op gedragsproblemen.

Moeders

Ook de geestelijke gezondheid van de moeders uit beide soorten gezinnen werd vergeleken. De vrouwen uit een gezin dat leefde onder de armoedegrens hadden 44 procent meer kans op de ontwikkeling van mentale gezondheidsproblemen, wat mogelijk ook invloed heeft op de gezondheid van hun kind(eren).

”Uit deze omvangrijke studie blijkt dat de geestelijke gezondheid van kinderen wordt aangetast door armoede”, zegt Alison Garnham van de Child poverty Action Group. ”Het feit dat één op de vier kinderen opgroeit in armoede, moet alarmbellen doen rinkelen.”

Bron: Nu.nl (http://www.nu.nl/werk-en-prive/4472766/kinderen-arme-gezinnen-hebben-vaker-gedragsproblemen.html)

 

Zie ook ons artikel in februari 2016: Wie komt er eerder, de deurwaarder of de psychiater? (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3611098/nieuws/wie_komt_er_eerder_de_deurwaarder_of_de_psychiater.html)

financiering GGZ 3 financiering GGZ 3