Kleuterklas zonder speelgoed moet verslaving tegengaan

Een kleuterklas zonder speelgoed of andere afleidingen. Zo probeert een buitenlands onderwijsproject de kinderen van vandaag te wapenen tegen de verslavingen van morgen. Al hebben onze pedagogen hun twijfels.

Zoon- of dochterlief komt aan in de kleuterklas. De ruimte blijkt kaal. Alle speelgoed is weg, alle posters, prenten en tekeningen zijn van de muur verdwenen. Enkel wat meubeltjes, dekens en kussens op de grond, niets meer, niets minder. 

Zo wordt nu gewerkt in een paar honderd kleuterscholen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Want zonder speelgoed, redeneert men, krijgen kinderen de tijd om hun eigen plannen en spelletjes te ontwikkelen. Ze spelen meer met elkaar en ontwikkelen zo psychosociale competenties: zichzelf beter begrijpen, empathie hebben voor anderen, creatief denken, problemen oplossen en fouten overwinnen. Maar het belangrijkste: zo leren ze omgaan met verveling en frustratie. En precies dat zou hen wapenen tegen eventuele verslavingen in de toekomst.

Grote sprong

De speelgoedvrije kleutertuin wordt hier en daar dus al ingevoerd. Het project kan tot enkele maanden duren. Daarna wordt het weer een gewone kleuterklas. Een bijzonder idee, zeker, maar is het ook een goed idee?

“Kleuterklasjes zitten vaak boordevol impulsen. Als je die wegneemt, kan je de kinderen inderdaad bijleren over impulscontrole, maar om dan de link te leggen naar verslavingen? Dat is een grote sprong”, twijfelt Sanne Feryn, pedagoog aan de Odisee hogeschool. “En misschien werkt het wel averechts. Kinderen leren nu eenmaal van impulsen, ook hoe je ermee moet omgaan.”

Ook haar collega-pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) heeft reserves. Hij verwijst naar de drie basisfuncties van het onderwijs: socialisatie (leren samenleven), kwalificatie (leren van kennis en vaardigheden) en subjectificatie (ontwikkeling van de persoon). “Ik vind het vreemd dat scholen inzetten op één van die taken, bijvoorbeeld door te focussen op impulscontrole”, aldus De Bruyckere. ”Als die kinderen al beter voorbereid zouden zijn op verslavingen, moet je dan de rest verwaarlozen?”

Bron: DDe Morgen (http://www.demorgen.be/buitenland/geen-speelgoed-geen-verslaving-b2d62733/)

jeugd GGZ blij jeugd GGZ blij