Vrijdag 27 juli verscheen in het tijdschrift de Psychiater (https://depsychiater.nl/over/over-online.html)een artikel over het herdiagnosticeren van patiënten met ernstige psychische aandoeningen. GGNet stelt in het artikel dat veel langdurige psychiatrische patiënten opnieuw een diagnose zouden moeten krijgen, omdat de oorspronkelijke diagnose niet meer klopt of omdat de behandeling niet meer passend is en deed onderzoek. Bestuurder van GGNet Kees Lemke wil in het artikel “afrekenen met het pessimisme rond deze groep”. GGZ Nederland hoopt dat veel instellingen dit initiatief zullen volgen, schrijft de organisatie op haar website.
“Goede zorg betekent dat we tijdig evalueren. Ook als we de patiënt al lange tijd kennen. Het initiatief van GGNet laat zien dat herdiagnostiek -in brede zin- de behandeling en het herstel van patiënten kan verbeteren”, zegt Jeroen Muller, vicevoorzitter van GGZ Nederland in een reactie op het artikel. “Het is van belang verder te kijken dan de DSM-labels. Soms zijn minder zichtbare oorzaken zoals autisme, vroege(ere) trauma’s en verslaving, reden voor stagnatie in de behandeling. Herdiagnostiek geeft de mogelijkheid dit op te sporen en ons behandelbeleid aan te passen”. Herdiagnosticeren om patiënten zo veel mogelijk weer in hun eigen kracht te laten komen sluit in die zin naadloos aan bij het onlangs gesloten hoofdlijnenakkoord dat een perspectief voor ontwikkeling van de ggz in de komende jaren biedt.
“Meer investeringen in herdiagnostiek geeft mensen een nieuwe kans op (meer) perspectief en biedt ons de kans het pessimisme rond deze groep toe doorbreken”, aldus Kees Lemke, bestuurder bij GGNet. “Het zijn de zwaarste patiënten die in feite de minste aandacht krijgen en bij wie de gezondheidswinst het laagst is. Ze krijgen niet de optimale zorg. Ik hoop dat de houding tegenover deze patiënten verandert, dat bevlogenheid en lef de boventoon gaan voeren.”
In totaal zijn 967 patiënten van GGNet opnieuw onderzocht. Bij 257 van hen is de hoofddiagnose gewijzigd; in totaal zijn er bij deze groep 384 nieuwe primaire diagnoses gesteld. Van alle onderzochte patiënten heeft 9 procent de nieuwe primaire diagnose angst, depressie of een aanpassing gekregen.
“De bevindingen van GGNet zijn niet uniek. Laten we dit beschouwen als een best practice in de hoop dat veel instellingen zullen volgen” roept Muller ggz-instellingen op.
Bron: GGZ Nederland (http://www.ggznederland.nl/actueel/stel-dat-de-diagnose-niet-meer-klopt)
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)