Onder de naam ‘Zeeland Zonder Zelfmoord’ werken onder meer de GGD Zeeland, Emergis, politie, de dertien Zeeuwse gemeenten en 113 Zelfmoordpreventie samen om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen, schrijft de Internetbode. (https://www.internetbode.nl/regio/reimerswaal/algemeen/271907/app-helpt-te-praten-over-zelfdoding)
Zorgen
Hiervoor is de ‘Vraag Maar-app’ ontwikkeld. Die is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt of iemand in zijn omgeving misschien denkt aan zelfdoding. De app geeft tips hoe zij op een laagdrempelige manier over zelfdoding kunnen praten, om de ander gelegenheid te geven zelfmoordgedachten aan te kaarten.
Tegenstelling
‘Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfdoding te praten, maar in tegenstelling tot wat men soms denkt, breng je iemand niet op gedachten door hierover te praten’, stelt de campagneorganisatie. ‘Je kunt het risico op suïcide juist verkleinen door er met de ander over te praten.’ Het kan helpen om de eenzaamheid en spanning weg te nemen en een oplossing te vinden, aldus de organisatie.
Uitleg
In de ‘Vraag Maar-app’ staat uitleg over suïcidegedachten, feiten en fabels over zelfdoding, signalen en oefeningen. De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple, bij Google Play en via 113.nl/VraagMaar (https://www.113.nl/VraagMaar).
Taboe
In Nederland sterven volgens de organisatie gemiddeld vijf mensen per dag aan zelfdoding. ‘Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders krijgen in hun leven te maken met suïcidale gedachten.’ Daarom voert 113 sinds twee jaar campagne om het taboe rondom praten over zelfdoding te doorbreken.
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)