Cliënten met psychische problemen komen nu al moeilijk aan een beschermde woonplek. Door verdere decentralisatie wordt de toegang tot dit soort voorzieningen nog meer beperkt en dit gaat ten koste van de cliënt. GGZ Nederland waarschuwt hiervoor in een reactie op het onderzoek van het Centraal Planbureau (https://www.opvang.nl/files/cpb-policy-brief-2019-10-decentrale-bekostiging-beschermd-wonen_(1).pdf) naar de doorgeschoten decentralisatie van beschermd wonen en pleit voor een verplichte samenwerking van gemeenten.
Beschermd wonen is nu de verantwoordelijkheid van 43 centrumgemeenten. Vanaf 2022 krijgen alle 355 gemeenten een vast budget voor beschermd wonen. Voor het opnemen van mensen uit andere gemeenten worden zij niet gecompenseerd. Hierdoor ontstaat het risico dat de landelijke toegankelijkheid onder druk komt te staan en cliënten niet de best passende hulp krijgen. Het CPB-onderzoek laat namelijk zien dat sinds de decentralisatie van beschermd wonen van het Rijk naar centrumgemeenten in 2015 het aandeel cliënten dat buiten de eigen regio instroomt, met 20 procent is gedaald.
Gespecialiseerde woonvormen onder druk
Een risico van de huidige financiële prikkel is dat een minder goede match tussen de cliënt en het aanbod tot stand komt, schrijft GGZ Nederland. Voor mensen met een specialistische zorgbehoefte zal de best passende plek vaak elders liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een forensische achtergrond, of een combinatie van een verstandelijke beperking, psychische stoornis en verslaving of mensen die zowel verpleging nodig hebben als toezicht binnen een beschermd wonen instelling voor ggz cliënten. Per 2022 neemt het risico toe dat er een minder goede match is tussen de cliënt en het specialistische aanbod, omdat dan alle gemeenten een budget krijgen voor beschermd wonen. Vooral in kleinere gemeenten ontbreekt de schaal om zelf te voorzien in een breed aanbod van beschermd wonen. Het is voor gemeenten bovendien financieel ongunstig om hun aanbod in stand te houden of uit te breiden, want voor meer gebruik krijgen zij geen extra budget. Dit kan op termijn leiden tot een verschraling van het totale aanbod.
Bron: GGZ Nederland. Lees hier (https://www.ggz-connect.nl/bericht/12738/doordecentralisatie-beschermd-wonen-zet-passende-zorg-verder-onder-druk) de uitgebreide reactie.
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)