'Grenzeloos geluk'

Door: Grégoire Asmus

 

Een interview met de schrijver: Luc Vercauteren

 

Grenzeloos geluk is een meeslepend reisverslag van Luc Vercauteren, vorig jaar uitgegeven door uitgeverij Tobi Vroegh.
Ondanks zijn bipolaire stoornis stapt Luc Vercauteren vijf maart 2016 op de fiets om van zijn woonplaats Maastricht naar Teheran, de hoofdstad van Iran, te rijden. Aan de hand van dagboekfragmenten volgen we Luc op zijn route door Oost-Europa, Turkije en Iran. Grenzeloos geluk is behalve een mooie reisbeschrijving ook het verslag van een innerlijke tocht, die leidt van schaamte en ontkenning, via besef, naar acceptatie en geluk.
Na thuiskomst schrijft hij over zijn liefde voor het fietsen en over bijzondere ontmoetingen. Luc slaagt er uiteindelijk in om zijn kwetsbaarheden en bipolariteit invoelbaar te beschrijven. Hij toont in dit boek haarscherp de twee gezichten van een bipolair gevoelsleven.

Geïnspireerd door zijn verhaal heb ik Luc wat vragen gesteld over zijn boek en over zijn visie op onder andere herstel.

De fietsreis was ook een innerlijke reis

Tijdens zijn reis heeft Luc niets geschreven. Zijn stemming was eigenlijk iets te hoog, bleek achteraf, en tijdens zijn tocht gebruikte Luc nog geen medicatie. Zijn psychiater vond hem stabiel en had Luc ‘groen licht’ gegeven voor zijn fietstocht. Zijn bevriende psychiaters vonden het een minder goed plan en hadden hem aangeraden noodmedicatie mee te nemen. Met hen had hij goede afspraken gemaakt, mocht hij sterk ontregelen onderweg. De reis heeft Luc uiteindelijk veel gebracht, vooral zelfvertrouwen.

Toen Luc eenmaal thuis was ontstond de behoefte op te schrijven wat hij had meegemaakt. Eerst de anekdotes, die hij naar vrienden stuurde, die enthousiast reageerden. Naast de anekdotes over de reis begon hij ook met het schrijven van de intermezzo’s over depressie en manie en zijn eigen visie op bipolariteit.
Het schrijven kostte geen energie en was niet moeilijk. Ondanks een depressie een tijdje na de reis, heeft Luc het schrijven daarna weer opgepakt. Het ging als vanzelf. Hij stuurde zijn manuscript naar Uitgeverij Tobi Vroegh, die had een aantal goede aanwijzingen en dat proces verliep ook soepel.

Doe wat jij denkt dat goed voor jezelf is

Belangrijke thema’s in Grenzeloos Geluk zijn onder andere bipolariteit, de verhelderende invloed en inzichten die je opdoet tijdens het (alleen) reizen, en herstel.
Herstel is vaak een onbewust proces. Achteraf gezien heeft Luc zijn fietsreis en het schrijven van het boek als herstel ervaren.
Luc’s motto is: doe wat jij denkt dat goed voor jezelf is. Als iedereen dit motto zou volgens zou er een stuk minder druk zijn op de GGZ; als je dichtbij jezelf blijft, je eigen grenzen goed kent en die ook bewaakt, is er minder kans op psychische ontregeling. Hoewel er aanvankelijk wat weerstand was vanuit zijn omgeving, heeft hij toch de stap gewaagd om te gaan fietsen naar Teheran. Tijdens het reizen ben je op je zelf aangewezen en doe je veel inzichten op, het maakt je rijker als mens. Natuurlijk is zo’n lange reis ook een onderneming waar je met trots op terugkijkt. Luc beschouwt zichzelf als hersteld. Door alles wat hij heeft ervaren en door de ‘aandoening’ is hij een rijker mens geworden, meer in staat om op eigen manier deel uit te maken van de maatschappij en een betekenisvolle invulling te geven aan zijn leven. Hij ervaart geen enkele beperking, het enige waar hij op let is medicatie.

Nieuwe avonturen

Luc wilde met zijn verhaal delen wat hij had meegemaakt. Het is een interessant en mooi verhaal: iets om terecht trots op te zijn. Na zijn terugkomst van zijn reis belandt hij alsnog in een depressie en overlijdt zijn vader aan de ziekte ALS. Maar de voorafgaande maanden hebben hem sterker gemaakt, na een bijbaantje als fietskoerier, heeft hij een fijne baan gevonden en kijkt hij met veel vertrouwen naar de toekomst.

Luc beseft dat hij zich in een uitzonderlijke situatie bevindt, hij kent een hoop mensen voor wie het leven bestaat uit regelmatig terugkerend psychisch lijden. Hij zou wel iets willen doen met zijn eigen ervaringsdeskundigheid, het liefst als zelfstandige, om zo anderen te kunnen steunen.
Op dit moment woont Bas Labruyère bij Luc. Bas heeft Luc een aantal jaren geleden geïnterviewd voor de website van Psychosenet.nl van Jim van Os (die ook het voorwoord schreef van Grenzeloos Geluk). Bas heeft zelf een film gemaakt over zijn eigen langdurige psychose (www.verlorenjaren.nl). Hoewel Bas andere klachten heeft, kan Luc zich door zijn eigen ervaring makkelijker inleven en Bas ondersteunen in zijn huidige situatie en herstelproces.

Er zijn nu geen plannen voor een nieuw boek, maar dat kan in de toekomst zomaar veranderen. Bas gaat binnenkort een nieuwe film maken, misschien is het leuk om daar ook een boek over te schrijven. Luc vindt schrijven leuk en het gaat hem makkelijk af. Maar het hoeft niet, Luc ziet de toekomst rooskleurig in. Of zoals hij aan het einde van zijn boek schrijft: “Ik ben bipolair, dat is onderdeel van wie ik ben. En het heeft me zoveel gebracht en zoveel moois laten zien, dat ik nu kan zeggen en ook graag wíl zeggen: ik heb geluk.”

Luc Vercauteren: Grenzeloos geluk
106 pagina’s; ISBN 9789078761716;  € 14,95;

Voor meer informatie, bestellen of het inkijkexemplaar kijk op: https://tobivroegh.nl/product/grenzeloos-geluk/ (https://tobivroegh.nl/product/grenzeloos-geluk/)

 

Grégoire Asmus is PR medewerker bij Uitgeverij Tobi Vroegh

 

4 - Grenzeloosgeluk 4 - Grenzeloosgeluk