Politiek wil de problemen in de ggz oplossen, maar hoe?
Nog een stevige week, dan mogen we weer stemmen. Spijtig genoeg lijkt de corona-crisis de verkiezingen te overvleugelen. Dat is jammer, want er staat veel méér op het spel dan het heelhuids uit de pandemie komen. De organisatie van de gezondheidszorg, het milieu, de dreigende economische crisis. En uiteraard de ggz.
Er zijn verschillende media en organisaties die de verkiezingsprogramma’s grondig hebben doorgenomen. Na lang nadenken hebben we besloten dat niet nog eens dunnetjes over te gaan doen. Onderaan dit artikel verwijzen we naar nuttige websites voor wie wil weten hoe de politiek over de ggz denkt, wij houden het bij een paar observaties.
Aandacht verschilt van partij tot partij
De mate waarin de ggz genoemd wordt in de verkiezingsprogramma’s verschilt behoorlijk. De VVD, D’66 en de SGP wijden ieder bijna twee kantjes aan de ggz, Dat geldt ook voor de ChristenUnie, de partij van Paul Blokhuis, waarbij opvalt dat de term ‘ggz’ door het hele programma nog een aantal keren terugkomt. Bij GroenLinks, de PvdA, Bij1, de PvdD, DENK, FvD, JA ’21, VOLT, gaat het om enkele alinea’s. Het CDA benoemd in één alinea de problemen in de ggz en vraagt daar aandacht voor, in het programma van de PVV, 50Plus en Code Oranje komt geestelijke gezondheidszorg niet als apart onderwerp voor. Kwantiteit zegt niet alles, maar een vingerwijzing is het wel.
‘De zorg geen markt’
Dat de marktwerking de zorg geen goed heeft gedaan, daar lijken de meeste partijen het wel over eens. Zelfs de VVD, toch één van de aanjagers van de marktwerking, heeft als oogmerk: “Aanpakken van problemen als gevolg van doorgeschoten marktwerking en doorgeschoten bureaucratie, zoals toegenomen regeldruk en registraties, declaratiedrang en zorgcowboys die sjoemelen met zorggeld. We verstevigen de voorwaarden rond kwaliteit en bedrijfsvoering voor startende en bestaande zorgorganisaties.”
Het CDA valt bij: “Het belang van de patiënt staat altijd voorop. Daarom kiezen wij voor minder marktwerking en meer samenwerking als basis voor de zorg. Wij willen af van ingewikkelde aanbestedingen, verkeerde financiële prikkels en productietargets voor zover die alleen maar leiden tot onnodige behandelingen. Winstuitkeringen horen hier ook niet bij.”
De linkse partijen (GroenLinks, PvdA, SP), samen met D66, zijn duidelijk tegen de marktwerking. De PvdA zegt daarbij specifiek over de ggz: “De bespottelijke situatie dat instellingen in de GGZ op omvallen staan, terwijl het aanbod daalt en de wachtlijsten stijgen is onaanvaardbaar.”
Veel partijen (onder andere Bij1 en de SP) zijn voor een zorgfonds.
‘Problemen oplossen’
Het kan geen verbazing wekken, de meeste partijen (voor zover ze de ggz noemen) willen de wachtlijsten oplossen, betere zorg voor ‘verwarde personen’, minder bureaucratie, betere samenwerking en meer preventie.
Hoe ze dat willen doen, of hoe ze dat hebben gedaan, kun je uitvinden op de volgende sites.
GGZ Kieswijzer (https://www.kiesvoorggz.nl/)
Een aantal partners in de ggz, waaronder het Trimbos Instituut, de Nederlandse ggz, Phrenos, MIND, P3NL, hebben alle partijen benaderd en hun standpunten over de ggz op een rij gezet (voor zover de partijen gereageerd hebben.
De Kieswijzer is hier te vinden (https://www.kiesvoorggz.nl/).
De Stem van de psychiater (https://www.dejongepsychiater.nl/opinie/columns/1381-de-stem-van-de-psychiater-deel-1-een-terugblik-op-de-moties)
Voor ‘De Jonge psychiater’ keken Elvira Boere en Sisco van Veen uitgebreid naar de standpunten die de partijen de afgelopen vier jaar hebben ingenomen in moties en wetsvoorstellen.
Het werd een hele serie:
Deel 1: een terugblik op de moties (https://www.dejongepsychiater.nl/opinie/columns/1381-de-stem-van-de-psychiater-deel-1-een-terugblik-op-de-moties)
Deel 2: de demissionaire regeringspartijen (https://www.dejongepsychiater.nl/opinie/columns/1383-de-stem-van-de-psychiater-deel-2-de-demissionaire-regeringspartijen)
Deel 3: de linkse oppositiepartijen (https://www.dejongepsychiater.nl/opinie/columns/1384-de-stem-van-de-psychiater-deel-3-de-linkse-oppositiepartijen)
Deel 4: de overige oppositiepartijen (https://www.dejongepsychiater.nl/opinie/columns/1397-de-stem-van-de-psychiater-deel-4-de-overige-oppositiepartijen)
Deel 5: de nieuwe partijen (https://www.dejongepsychiater.nl/opinie/columns/1400-de-stem-van-de-psychiater-deel-5-de-nieuwe-partijen)
De psychiater (https://depsychiater.nl/jaargangen/2021/1-feb/de-politiek-over-de-ggz-en-de-rol-van-de-psychiater.html)
De Psychiater legde aan de grootste politieke partijen legde vijf vragen voor: hun visie op de geestelijke gezondheidszorg, hoe ze de versnippering en gebrek aan bovenregionale coördinatie in de specialistische jeugdhulp aan gaan pakken, wat hun plannen zijn om de administratieve last te verminderen en hoe ze denken zij over de participatie van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen? Lees de antwoorden hier (https://depsychiater.nl/jaargangen/2021/1-feb/de-politiek-over-de-ggz-en-de-rol-van-de-psychiater.html).
Liveblog Verkiezingen met quotes politici (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2021/de-nederlandse-ggz-start-liveblog-ggzpolitiek)
Branchevereniging ’de Nederlandse ggz’ maakte een live-blog met uitspraken van politici over de ggz.
Het live blog is hier te vinden (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2021/de-nederlandse-ggz-start-liveblog-ggzpolitiek).
Ieder(in) onderzoekt inclusie (https://iederin.nl/dit-zeggen-partijprogrammas-over-mensen-met-een-beperking/)
Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte, heeft eveneens de partijprogramma’s bekeken. Daarbij is gelet op negen thema’s: zorg en ondersteuning, inclusief onderwijs, werk en Inkomen, toegankelijkheid, wonen, zelfstandig reizen, mantelzorg en rechtspositie. Daarnaast is bekeken welke partijen het VN-Verdrag Handicap noemen. Hier te vinden (https://iederin.nl/dit-zeggen-partijprogrammas-over-mensen-met-een-beperking/).
Autisme (https://www.autisme.nl/2021/03/12/stemadvies-bij-tweede-kamerverkiezingen/)
De NVA-Expertgroep ‘Autisme en verstandelijke beperking’ boog zich over de verkiezingsprogramma’s van de zes grootste partijen. Daarbij keken ze onder meer of ze iets van hun kwaliteitseisen herkennen in de plannen van deze partijen. Hun analyse staat hier (https://www.autisme.nl/2021/03/12/stemadvies-bij-tweede-kamerverkiezingen/).
Standpunten voor kwetsbare mensen in de samenleving (https://www.valente.nl/nieuws/dit-staat-er-in-de-verkiezingsprogrammas-over-sociaal-maatschappelijke-themas/)
Valente, branchevereniging voor kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals dak- en thuisloze mensen, slachtoffers van huiselijk geweld en cliënten in beschermd wonen, nam de programma’s van elf grote partijen door en maakte een overzicht van hun plannen en beloften voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dit overzicht, samen met een handige visual, vind je hier (https://www.valente.nl/nieuws/dit-staat-er-in-de-verkiezingsprogrammas-over-sociaal-maatschappelijke-themas/).
De Zorgwijzer (https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2022/dit-zijn-de-standpunten-voor-de-zorg-en-zorgverzekering-per-politieke-partij)
‘Zorgwijzer’ is een voorlichtings- en vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. De Zorgwijzer zette de standpunten van de politieke partijen voor de zorg en zorgverzekering op een rij.
De Zorgwijzer is hier te vinden (https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2022/dit-zijn-de-standpunten-voor-de-zorg-en-zorgverzekering-per-politieke-partij).
Meer interessante sites over de ggz en de verkiezingen? Meldt het ons op info@ggztotaal.nl (mailto:info@ggztotaal.nl)