Een herstel-verhaal helpt anderen en geeft inzicht in je eigen herstelproces

Herstel-verhalen.nl biedt plek aan jouw ervaring

 

Een kleine twee jaar geleden nam een groep enthousiaste cliëntvertegenwoordigers, als onderdeel van het Rob Giel Onderzoekcentrum (https://www.rgoc.nl/), het initiatief om een website te bouwen met ervaringsverhalen. Het doel van de website is mensen te helpen bij hun herstel door hen (h)erkenning, hoop, inspiratie en een positief voorbeeld te geven. Daarnaast hopen de makers lezers te inspireren tot het schrijven en delen van hun eigen herstelverhaal. Dit kan hen helpen om inzicht te krijgen in hun herstelproces, te verwerken wat zij hebben meegemaakt en hun kwetsbaarheid een plek te geven. De website staat al weer een tijdje online en is voor liefhebbers te vinden op www.herstel-verhalen.nl (http://www.herstel-verhalen.nl)

Op de site vind je ervaringsverhalen van lotgenoten die je kunnen ondersteunen bij je herstel. Ook vind je er tips voor het schrijven van je eigen herstelverhaal. Somberheid, dwang, angst, eetproblemen, obsessies, wanen, stemmen horen of....?
“Inspirerende verhalen, aangrijpende anekdotes en ervaringen zijn welkom”, aldus de initiatiefnemers.

 

Een herstelverhaal, wat is dat?

Een persoonlijk verhaal van belangrijke levensgebeurtenissen is niet per definitie een herstelverhaal, staat in het in het Basiscurriculum Ervaringsdeskundigheid (https://kenniscentrumphrenos.nl/assets/2015/04/Intermezzo-Het-eigen-verhaal-1.pdf), dat is opgesteld door het Trimbos-instituut, Phrenos en HEE. Maar wanneer wordt een persoonlijk verhaal een herstelverhaal?

-----------------------------------------------------
De volgende ECT roept onze begeleidster ‘Mevrouw Vos, u mag op het eerste bed’.
Dat is gunstig, want dan ben ik als eerste aan de beurt. Ik word daarna direct naar de O.K. gebracht en het infuus word geplaatst. De verdovende vloeistof wordt toegediend en val ik in een diepe slaap. Ik heb een kalmerend pilletje gekregen, dus ik wordt rustiger wakker en mag al snel naar de uitslaapkamer. Daar eet en drink ik wat, doe mijn kleren weer aan en dan worden we weer teruggebracht naar de afdeling. Om 10:00 uur ga ik al weer richting de arbeidstherapie in het UCP. De patiënten van mijn afdeling verbazen zich; ‘ben je zo snel weer terug?’
=> Uit: Mijn ECT, van Suzan Vos (https://www.herstel-verhalen.nl/2019/10/10/mijn-ect/)

-------------------------------------------------------

Het Basiscurriculum: “Enigszins zwart-wit gesteld gaat een levensverhaal vaak over de gebeurtenissen waardoor je overweldigd werd. In een herstelverhaal is het belangrijk om aan te geven hoe je dat gevoel te boven kwam en wat iemand helpt om weer in zijn eigen kracht te komen. (…) Een herstelverhaal getuigt van hoop.”

Het eigen herstelverhaal loopt dikwijls als rode draad door iemands leven. Bij mensen die zijn opgeleid als ervaringsdeskundigen geldt dit des te sterker: het vormt de basis van de eigen inzet als ervaringsdeskundige. Bewustwording hiervan en reflectie op belangrijke thema’s in je leven is daarbij erg belangrijk. Enerzijds om jezelf meer bewust te worden van wat bepalend is voor jouw herstelproces, maar ook om welbewust een vorm te vinden om je ervaringen in te zetten in het werk als ervaringsdeskundige. Een herstelverhaal heeft altijd als ‘plot’ dat herstel mogelijk is.

----------------------------------------------------------
Merel is een vrouw die als twintiger in de psychiatrie belandde, verschillende diagnose en kreeg en meerdere keren werd opgenomen.
“Jaren later had ik mijn leven weer redelijk op de rit. Ik werkte weer en had ook wat sociale contacten. Ik was stabiel en dacht: zo ziet mijn leven er nu uit. Op een gegeven moment vroeg mijn psycholoog aan mij of ik graag een partner zou willen leren kennen. Mijn antwoord was: “Heel graag, maar die weg is afgesloten door mijn kwetsbaarheid.” We spraken er over door en de psycholoog leerde me kijken naar wie ik nu was. Zelf zag ik iemand die ziek was geweest en daarom beperkt was in haar contacten. Maar in de gesprekken werd duidelijk dat ik nog steeds een mens was met gevoelens en mogelijkheden.”
=> Uit: ‘Vrouw zoekt man’, van Merel (https://www.herstel-verhalen.nl/2020/01/17/vrouw-zoekt-man/)

---------------------------------------------------------------

Waarom herstelverhalen?

De verhalen die op herstel-verhalen.nl gepubliceerd worden, hoeven eigenlijk alleen maar te voldoen aan de schrijftips/richtlijnen die op de website aangegeven staan. Het schrijven van een herstelverhaal  gaat om het delen van de ervaringen.  “Dat is ook precies waarom een site als herstel-verhaal.nl van belang is”, schrijven de initiatiefnemers: “Wij zijn ervan overtuigd dat het delen van ervaringen helpend kan zijn. Je kunt anderen handvatten geven, inspireren en motiveren wanneer je laat weten wat jou geholpen heeft bij je herstel. Bovendien kun je door te schrijven meer inzicht krijgen in je eigen proces.”

---------------------------------------
“Schrijven heeft mij altijd geholpen om mijn gedachten op een rij te zetten en mijn verhaal met anderen te delen. Tevens heb ik me tijdens mijn ziekteproces opgetrokken aan verhalen van anderen door herkenning en erkenning te vinden. Het toegeven dat ik ziek ben en dus ben wie ik ben met alle mogelijkheden en beperkingen, heeft mijn herstelproces versterkt. Ik kom uit voor wie ik ben.”

=> Suzan Vos, cliëntvertegenwoordiger
---------------------------------------

Het Rob Giel Onderzoekcentrum

De website is een initiatief van deelnemers aan het Rob Giel Onderzoekcentrum (RGOc). Het  RGOc is een samenwerkingsverband tussen het Universitair Centrum Psychiatrie, GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Lentis, Dimence en Mediant met het doel wetenschappelijk onderzoek te verrichten op het gebied van psychiatrische behandeling.
Het onderzoekcentrum draagt de naam van emeritus hoogleraar Sociale Psychiatrie, Rob Giel, die vanaf 1969 tot 1995 het psychiatrisch-epidemiologisch en sociaal-psychiatrisch onderzoek in Nederland stimuleerde.

Jouw herstel-verhaal

Wil je graag weten wat anderen heeft geholpen bij het herstel van hun psychische kwetsbaarheid? Wil je jouw eigen herstelproces graag delen? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Kijk op www.herstel-verhalen.nl (http://www.herstel-verhalen.nl)

4 - herstelverhalen 4 - herstelverhalen