De rechtbank in Rotterdam heeft vorige week het beroep van een landelijke ggz-aanbieder ongegrond verklaard. De ggz-aanbieder was in beroep gegaan tegen een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanwege onjuiste declaraties in de periode 2013-2015. De rechtbank oordeelde dat de NZa de zorgaanbieder terecht een boete heeft opgelegd.
De ggz-aanbieder declareerde de behandeling van mensen met werkgerelateerde burnoutklachten als een behandeling van een ongedifferentieerde somatoforme stoornis (een psychische stoornis vermeld in de DSM-IV ).
Hierdoor werden de burnoutklachten van hun patiënten ten onterechte bij de basisverzekering gedeclareerd. De NZa greep in om te voorkomen dat door deze foutieve manier van declareren de kosten van het basispakket verder oplopen. De burger draait hier immers voor op een dure ggz-behandeling via de premies voor de verplichte basisverzekering. Ook is er door foutief declareren minder (financiële) ruimte om mensen met een (echte) psychische stoornis te behandelen. Dit terwijl de geestelijke gezondheidszorg al langer kampt met te lange wachtlijsten en –tijden. Werkgerelateerde burnoutklachten kunnen ook in de huisartsenpraktijk door de poh-ggz behandeld worden. De uitspraak is dus een belangrijke steun in de rug voor het beleid van de NZa ter bevordering van passende zorg.
Rol verzekeraars
Nu de uitspraak er is, verwacht de NZa dat de betrokken zorgverzekeraars dergelijke declaraties niet (langer) zullen vergoeden en daar gericht op gaan controleren. Daarnaast roept de NZa zorgverzekeraars op om de consequenties van deze uitspraak in de contracteringsgesprekken aan de orde te stellen.
Standpunt HSK
In een persbericht uit 2018 schreef HSK, de betreffende ggz-aanbieder, er van overtuigd te zijn, dat de betreffende declaraties rechtmatig zijn ingediend. HSK vond daarnaast dat het boetebesluit van de NZa onzorgvuldig tot stand is gekomen. Bovendien zou de uitspraak van de NZa grote onzekerheid veroorzaken voor de gehele ggz-sector, de verwijzers en vele patiënten met ernstige psychische klachten. Directeur Martin Dekker van HSK destijds: ‘De beschuldiging van de NZa raakt ons in onze professionaliteit, onze wetenschappelijke overtuigingen en in onze goede eer en naam. Wij bestrijden de conclusies van de NZa en de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen. Wij gaan dan ook de beschuldiging en de boete juridisch aanvechten.’
Volgens HSK gaat om de behandeling van psychische klachten die in de (huisartsen)praktijk doorgaans als ‘overspanning’ of ‘burn-out’ worden aangeduid. Een groot deel van die klachten kan goed in de eerstelijnszorg worden behandeld. Bij een kleiner aantal patiënten (maar nog steeds vele duizenden per jaar) is de ernst en de duur van de klachten zodanig, dat er sprake is van een psychische stoornis die een behandeling door de tweedelijns GGz vergt. Er is dan vaak sprake van een Ongedifferentieerde Somatoforme Stoornis, een Angst Stoornis of een Depressieve Stoornis. De behandeling van deze stoornissen is verzekerde zorg die in het basispakket van de zorgverzekering zit.
Bron: NZa (https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2021/05/21/rechtbank-nza-boete-voor-landelijke-ggz-aanbieder-is-terecht), Persbericht HSK 2018 (https://www.hsk.nl/nieuws/nieuws-test-1/), De Rechtspraak (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI%3ANL%3ARBROT%3A2021%3A4346)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).