Overwegend positieve reacties op de serie '100 dagen in je hoofd'

Van ’walgelijke televisie’ tot ’een prachtig, integer pareltje’. De reacties op de nieuwe serie ’100 dagen in je hoofd variëren nogal, maar het overgrote deel is positief. In de serie dompelen Tim den Besten en Nicolaas Veul zich onder in de wereld van de psychiatrie en stellen de vraag ’Hoe is het om ziek in je hoofd te zijn?’

Als bijzonder stagiair in een psychiatrische kliniek in Eindhoven verkennen ze wat er omgaat in mensen die kampen met ernstige geestelijke problemen. Wat is dat eigenlijk, wat we in de volksmond ‘gek’ noemen? Tijdens hun stage weten Tim en Nicolaas niet alleen steeds dieper door te dringen in het hoofd van psychiatrische cliënten, maar ontrafelen ze langzaam maar zeker ook de ‘gekte’ in hun eigen hoofd.

Vanaf donderdag 21 oktober om 20.55 uur op NPO 3


Over het programma

Het aantal mensen met ernstige psychische problemen is in Nederland onverminderd hoog, met lange wachtlijsten in de GGZ en een hoog psychofarmacagebruik tot gevolg. Tegelijkertijd lijkt de tolerantie voor ‘de verwarde man op straat’ steeds verder af te nemen.

In de zesdelige documentaireserie 100 dagen in je hoofd lopen Tim en Nicolaas stage bij GGzE, een grote GGZ-instelling in Eindhoven. Niet in de eerste plaats om weer een vak onder de knie te krijgen, maar vooral om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de wereld van cliënten die kampen met psychoses en aandoeningen als schizofrenie, ernstige vormen van borderline en autisme. Wat gaat er in hun hoofden om? Hoe is het om stemmen in je hoofd te horen? Maar ook: verschillen we eigenlijk wel zoveel van ze? En: wat gebeurt er met je, als je werk onder meer bestaat uit poep van de muur halen, en iemand uitleggen dat hij dwangmedicatie zal krijgen?

Nicolaas gaat aan de slag op een afdeling met chronisch psychisch zieke cliënten met uiteenlopende diagnoses. Tim werkt op een afdeling waar mensen met een lichte verstandelijke beperking hun psychische problemen proberen te boven te komen. Beiden worden begeleid door ervaren hulpverleners.

Als bijzonder stagiair raken Tim en Nicolaas steeds meer vertrouwd met hun cliënten. Tegelijkertijd worden ze zelf op de proef gesteld doordat ze meer dan ooit geconfronteerd worden met hun eigen persoonlijkheid.

Over Tim en Nicolaas

VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul waren samen eerder te zien in onder meer 100 dagen voor de klas (waarvoor zij een speciale vermelding kregen van de jury van de Zilveren Nipkowschijf), in Oudtopia, waarvoor ze een maand in een verzorgingshuis woonden, en in Superstream Me, een psychologisch experiment waarin zij hun leven achttien dagen non-stop streamden. In 100 dagen in je hoofd gaan ze opnieuw een experiment aan waarbij ze zichzelf niet ontzien.

Bron: VPRO (https://www.vpro.nl/programmas/100-dagen-in-je-hoofd.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

100 dagen 100 dagen

Reacties
Reactie: (Rinske Rijpstra)
2-12-2021, 10:52
Wat een ontroerend mooi programma.Eerst was ik er door in de war: kan dit wel en in hoeverre overzien de patiënten de impact van dit programma? Ook de openhartigheid van Tim en Nicolaas vond ik verbijsterend.Wat een gewaagde serie. De mensen die ik er over sprak waren ook zeer lovend.Ik hoop , dat het niet bij deze uitzending blijft , maar dat ook scholen hier kennis van nemen en dat jongeren zien dat werken in de GGZ een heel mooi beroep is.

Reactie: (Inge Kraaij)
1-12-2021, 23:59
Fantastisch programma! Moedig van Nicolaas en Tim om zich zo open en kwetsbaar op te stellen.